Čistka kriminalnih klanova u Crnoj Gori: Uhapšeno više osoba, među njima i Viktor Drešaj

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Akcija u saradnji sa FBI i DEA

Jedan od vođa kriminalnog klana "Drešaj" iz Tuzi - Viktor Drešaj uhapšen je jutros u velikoj međunarodnoj operaciji "General" po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), saznaju "Vijesti".

Izvor "Vijesti" iz Tuzi naveo je da je osumnjičeni Drešaj, nešto posle deset časova, viđen sa lisicama na rukama u pratnji službenika Specijalnog policijskog odeljenja (SPO), te da je SPO po nalogu SDT-a u Budvi uhapsio i Vukana Čokovića (61) koji je ranije imao ime Vinetu.

Vukan (Vinetu) Čoković hapšen je još 2015. godine u Španiji, tada u velikoj međunarodnoj operaciji "Vinetu", a međunarodne službe označile su ga kao vođu kriminalne grupe od koje je zaplenjeno 3,5 tona kokaina. Narkotici su tada otkriveni u nekoliko akcija, a policija je uhapsila ukupno 69 osoba, od kojih su Čoković i najmanje osam članova grupe iz Srbije i Crne Gore imali glavne uloge u švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pripadnici SPO od jutros pretresaju kuće Drešaja u Tuzima. Više osoba uhapšeno je danas u jednoj od najvećih međunarodnih operacija SDT i SPO pod kodnim nazivom "General".

Nekoliko izvora "Vijesti" navelo je da je u toku "akcija velikih razmera prema članovima organizovanih kriminalnih grupa".

- Jutros je započela akcija kodnog naziva "General", a na osnovu prethodne višemesečne saradnje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odeljenja sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), Federalnog istražnog biroa (FBI) i Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) Sjedinjenih Američkih Država i Australijske federalne policije (AFP) - saopštio je "Vijestima" specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Viktor Drešaj i njegov brat Leon u dokumentu SOCTA - Procena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala zavedeni su kao vođe jakog kriminalnog klana iz Tuzi. U tom dokumentu piše da se Drešaji godinama bave "švercom kokaina, ali da im je primarna delatnost - krijumčarenje marihuane, duvana i duvanskih proizvoda".

Velika međunarodna akcija

U Crnoj Gori je u toku velika međunarodna akcija protiv organizovanog kriminala u saradnji sa američkim agencijama FBI i DEA, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Akcija je počela jutros, a portal RTCG saznaje da je reč o akciji protiv krijumčarenja kokaina.

"Akcija kodnog naziva 'General', a na osnovu prethodne višemesečne saradnje Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odeljenja sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (Europol), Federalnog istražnog biroa (FBI) i Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) Sjedinjenih Američkih Država i Australijske federalne policije (AFP)", saopšteno je iz SDT-a.

Tokom dana javnost će biti obaveštena o rezutatima ove akcije.

(Telegraf.rs/Tanjug/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA