Osmi dan borbe s vatrom u Severnoj Makedoniji: U pomoć im je pritekla i ekipa iz Srbije

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Na području od oko 30 kilometara aktivno je 20 požara, od toga pet većih

U Severnoj Makedoniji već nedelju dana traje borba sa požarima. U pomoć im je pritekla i ekipa iz Srbije, helikopterska jedinica i pripadnici Sektora za vanredne situacije, koja će i danas biti angažovana u Novom Selu, blizu bugarske granice.

Sušni period rasplamsao je požare širom regiona. S vatrenom stihijom bore se u Severnoj Makedoniji, južnoj Bugarskoj i u blizini tromeđe sa Grčkom i Turskom.

Na području od oko 30 kilometara planine Serta, aktivno je 20 požara, od toga pet većih.

U Centru za upravljanje krizom očekuju da će neke od najvećih uspeti da lokalizuju, jer su im u pomoć stigle kolege iz zemalja u okruženjeu. Naš tim će i danas biti angažovan u Novom Selu, blizu bugarske granice.

Goran Stojanov, gradonačelnik grada Negotino izjavio je za RTS da osmi dan na teritoriji istoimene opštine bukte požari, od kad su izbili na planini Serta.

- Požar je zahvatio veliki deo planine i nema promene situacije u odnosnu na jučerašnji dan. Ujutru je mirno, ali sa rastom temperattura tokom dana dođe do širenje požara. Ekipe su na terenu - navodi Stojanov i dodaje da nema problrma u funkcionisanju grada, osim što se oseća paljevina.

Veoma je toplo u centralnom delu Severne Makedonije, trenutno je 27 stepeni, dok je juče živa na termometru prelazila 43 stepena na Celzijusovoj skali, piše RTS.

Pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije MUP-a odletili su jule protivpožarnim helikopterom Kamov Ka-32 u Severnu Makedoniju da pomognu u gašenju požara.

Vlada Severne Makedonije proglasila je ranije kriznu situaciju zbog velikog broja požara na teritoriji te zemlje.

(Telegraf.rs)

Video: Crvena zver iz Srbije hitno leti za Severnu Makedoniju: Dačić ispratio srpske vatrogasce

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA