Nekada je noću temperatura padala ispod 20 stepeni, sada je to retkost: Šta kažu podaci o vremenu u Zagrebu

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Broj toplih noći, kada je temperatura iznad 20 stepeni, bio je praktično na nuli, a sada ih je oko 100!

Na Fejsbuk stranici "Kad će Kiša" objavljena je tablica sa statističkim podacima o temperaturama tokom leta u Zagrebu opsegu od 15 do 40 stepeni Celzijusa po godinama.

Podaci su navodno prikupljani na meteorološkoj stanici Zagreb-Maksimir. Iz tablice se vidi kako je poslednjih godina značajno porastao broj toplih dana, odnosno noći.

Tople noći se smatraju onima kojima temperatura ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa.

Inače, klimatološko leto ima 92 dana, odnosno 920 dana u deset godina. Na stranici navode da je zabrinjavajuće koliko su leta postala toplija...

Broj toplih noći, kada je temperatura iznad 20 stepeni, bilo je praktično na nuli, a sada ih je oko 100!

Broj dana sa temperaturom iznad 30 stepeni je u deset godina, u periodu između 1971-1980. godine, bilo 92, a sada je, u periodu od 2014-2023. godine čak 326, prenosi Index.

"Inače, zanimljivo je kako u vremenskom razdoblju koje obuhvata tablica (od 1951. do 2023.) na meteorološkoj stanici Zagreb-Maksimir nije ni jednom zabeležena temperatura viša od 40 Celzijusa", navodi se u zaključku ispod posta na Fejbuk stranici.

Brojne studije pokazuju da su sa klimatskim promenama topli talasi postali učestaliji, duži i intenzivniji, posebno u smislu tzv. kumulativne topline.

Kumulativna toplina toplih talasa odnosi se na ukupnu količinu prekomerne topline koja se nakupi tekom trajanja jednog ili više toplih talasa. Izračunava se kao zbir svih dnevnih prekoračenja temperature iznad određenog praga tokom trajanja toplog talasa.

(Telegraf.rs)

Video: Božanstvena plaža u Kamenarima na koju bi se ovog časa mnogi preselili

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA