Nakon hakerskog napada oboleli od raka nedeljama nisu išli na zračenje u KBC Zagreb: "Radićemo u tri smene"

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Na sam dan sajber napada na KBC Zagreb, nijedan od pet linearnih akceleratora nije radio

Nakon sajber napada na najveću hrvatsku bolnicu KBC Zagreb i brojnih prijava da onkološki bolesnici ne mogu da se zrače jer su njihovi planovi zračenja izgubljeni, iz bolnice su se oglasili saopštenjem u kojem navode da na sam dan sajber napada niti jedan od pet linearnih akceleratora nije radio.

"Već naredni dan, 28.juna, a nakon sigurnosnih provera, s radom su zapečala dva uređaja. Preostala tri su bila van funkcije zbog neophodne sigurnosne provere do 10. jula 2024. oko 13 časova", navode u saopštenju, prenosi Jutarnji.

Iz KBC-a navode da je su sve vreme hitna palijativna zračenja uredno sprovedena na dva funkcionalna uređaja, uz produženje radnog vremena do 23.30 sati.

"Zbog navedenog smo bolesnicima koji su bili u toku zračenja kao i za one koji su bili pripremljeni za početak zračenja bili prisiljeni da izradimo nove planove zračenja, s čime smo započeli 10. jula 2024, nakon 13 časova. Dana 11. jula 2024. zračeno je prvih 10 bolesnika", navode u bolnici.

"Kako u periodu onesposobljenosti za rad čak tri od ukupno pet linearnih akceleratora nismo znali do kada će trajati navedeno stanje, nismo mogli dodatno da preuzimamo nove bolesnike za planiranje zračenja", dodaju u saopštenju.

Kako ističu, u narednim danima uz značajne napore svih radnika Zavoda za planiranje i provođenje radioterapije (rad u 3 smene i vikendom) normalizovaće rad u najkraćem mogućem roku "uz održanje kvaliteta rada kao pre napada".

"Nakon jučerašnjeg starta sa zračenjem na linearnom akceleratoru Siemens Oncor, danas se započelo sa zračenjem na linearnom akceleratoru Siemens Varian Halcyon. Danas posle podne započinje zračenje bolesnika za koje se napravljen plan zračenja", navode u saopštenju iz KBC-a Zagreb.

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf.rs podelio paketiće u saradnji sa medicinskim radnicima onkologije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA