Vreme čitanja: oko 1 min.

Dronovima ometali gašenje požara na Murteru: Mogli bi da dobiju do 5 godina zatvora

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oni su počinili krivično delo ugrožavanja posebnih vrsta saobraćaja i preti im kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina

  • 0
Čiovo požar Hrvatska kanader Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Dvojica muškaraca, 48-godišnji Slovenac i 33-godišnjak, prošli petak su dronovima ometali gašenje požara na ostrvu Murteru u Hrvatskoj i smetali su kanaderima. Zato su letelice morale da se povuku sa gašenja požara, a muškarci su uhapšeni, prenosi Index.

Šbensko državno tužilaštvo ih je u sredu pustilo da se brane sa slobode, piše HRT. Muškarci su počinili krivično delo ugrožavanja posebnih vrsta saobraćaja i preti im kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina.

Zamenik zapovednika Javne vatrogasne stanice Šibenik Miroslav Bilušić je za Dnevnik HTV-a kazao kako je izričito zabranjeno korišćenje dronova pri takvim intervencijama iz sigurnosnih razloga.

"Vazdušne snage zovemo kad su nam potrebne i kad smo svesni da ne možemo sami da odradimo posao. Ako se podignu dronovi, vazdušne snage će morati da prestanu sa svojim radom. U tom slučaju će se dogoditi širenje požara.

Čim se dogodi širenje požara, povećaju se rizici kako za ljude, tako i za njihovu imovinu i za same vatrogasce. Drugi aspekt su nesreće koje se mogu dogoditi u vazdušnom saobraćaju, gde se može dogoditi katastrofalna posledica usled sudara tog letećeg objekta i letelice", rekao je.

Bilušić je apelovao na sve koji koriste dronove da ih pri takvim intervencijama ne koriste. Osvrnuo se i na toplotni talas koji je zahvatio Hrvatsku.

"Molimo građane da se ponašaju u skladu sa zaštitom od požara - da ne bacaju opuške, da ne lože vatru na otvorenom prostoru, da ne koriste pirotehnička sredstva poput raketa ili signalnih raketa. Takođe apelujemo na građane u slučaju da primete neku radnju koja bi mogla prouzrokovati požar ili sam požar, da prijave požar vatrogascima i policiji", kazao je Bilušić za Dnevnik HTV-a.

(Telegraf.rs)

Video: Izgoreo noćni klub u Zagrebu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA