Nezapamćen skandal: Vaspitačica fizički nasrnula na 12-godišnjaka na letovanju u Poreču

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Dečak je vikao i remetio kućni red, pa je vaspitačica nasrnula na njega

Na letovanju dece u Poreču, vaspitačica je zbog vikanja fizički nasrnula na 12-godišnjeg dečaka, javlja 24ur.com.

Savez prijatelja omladine Maribor, koji već 36 godina organizuje letovanja u Poreču, poslao je vaspitačicu kući i izrekao joj zabranu učešća na letovanjima i u drugim programima. Dečak je uprkos incidentu želeo da ostane na letovanju, a po povratku u Maribor policija će obaviti razgovor s njom.

U VIRC-u u Poreču svake godine letuje više od 1.600 dece i više od 200 vaspitača, koji prate decu i za njih 11 dana organizuju razne aktivnosti. Sada je Savez prijatelja Maribor (ZPM) na svojoj internet stranici objavio izveštaj o incidentu koji se dogodio u ponedeljak.

Kako su napisali, vaspitačica je neprimereno reagovala na kršenje kućnog reda centra od strane 12-godišnjeg deteta, učenika 6. razreda osnovne škole.

"Prekršaj se sastojao u dečakovom vikanju, koje je za neke prisutne bilo ometajuće u stambenom delu VIRC-a, što su prisutni vaspitači želeli da spreče", napisao je Božidar Raušl, sekretar saveza.

Kako kažu, vaspitačica, koja inače nije bila matični vaspitač te grupe dece, u reakciji na dečakovo ponašanje upotrebila je fizičku silu, što su u ZPM Maribor označili kao krajnje neprimereno i ocenili kao nedopustivo ponašanje.

U skladu sa sopstvenim Kodeksom etičkih načela vaspitača i izrečenom merom pedagoškog rukovodstva, ona je odmah udaljena iz objekta i poslata kući. O incidentu su odmah obavestili i roditelje, te se izvinili i detetu i roditeljima. Nakon pregleda kod lekara i po dogovoru rukovodstva s roditeljima, dete je na sopstvenu želju nastavilo letovanje.

Incident prijavljen i policiji

ZPM Maribor je započeo postupke koje ima definisane u svom Kodeksu etičkih načela vaspitača u oblasti letovanja, takođe su incident prijavili nadležnoj Policijskoj stanici u Mariboru, koja će moći da obavi razgovore po povratku deteta iz smene u Maribor.

"Mariborski policajci su primili prijavu, iz koje je vidljiva sumnja na izvršenje krivičnog dela, koje je izvršeno na području Hrvatske. Policajci u vezi s tim prikupljaju informacije, pa vam zato ne možemo pružiti detalje o događaju", odgovorili su iz PU Maribor.

Sve informacije će ZPM Maribor prikupiti po završetku internih postupaka, kada se smena vrati kući.

"Već sada možemo potvrditi da je vaspitačici izrečena interna zabrana učešća na letovanjima ili drugim programima koje sprovodi ZPM", napisao je Raušl.

"Veoma žalimo zbog incidenta, koji baca loše svetlo na našu organizaciju i sav dosadašnji rad, rukovodstvo i vaspitače, koji svake godine obavljaju odličan posao, što nam svake godine potvrđuju i deca i roditelji. Bezbednost i dobrobit dece su nam uvek na prvom mestu. Početnici vaspitači već dugi niz godina pre samog odlaska na letovanje učestvuju na 14 sati stručnih predavanja, a pored toga obavljaju pojedinačne razgovore sa pedagoškim rukovodstvom smene, koje obavlja konačan izbor vaspitača", objasnio je.

Kako još kaže, u svojoj 71-godišnjoj istoriji ne pamte ovakav incident, koji ih je zato još više potresao.

(Telegraf.rs)

Video: Vidović: Oko 3.500 pripadnika vatrogasnih službi u pripravnosti od letnjih požara na otvorenom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA