U Jadranu pronađene meduze koje mogu izazvati više od bolnih opekotina: Ako vam se ovo desi, javite se lekaru

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Najbitnije je ostati smiren, a pojave li se smetnje poput otežanog disanja, vrtoglavice ili mučnine potrebno je obratiti se lekaru

Kod Cresa u plićaku je pronađeno desetak jedinki kompas meduze koje mogu izazvati bolne opekline. I na jugu Jadrana postoji pretnja za eko sistem gde se smeđa alga opasno širi podmorjem Visa, javlja 24sata.hr.

"Kompas meduza je obično na dubinama do 10 metara, klobuk sam može biti promera do 30 cm, a pipci koje na sebi imaju žarne ćelije mogu bit duge i do metar, ima ih 24 i upravo zbog njih je opasna", rekla je biolog Milvana Arko Pijevac.

U dodiru s njima nastaju lokalne opekotine. A kako se more zagrejava očekuje se njihova migracija na sever. Kupači u Kvarnerskom zaljevu, kažu, još bezbrižno uživaju.

"Ne bojim se verovatno zato što je nisam videla, ali plivamo normalno, kupamo se, ne bojim se", rekla je Marina iz Kosterne.

Senka Kajčić, direktorka HMS PGŽ, objasnila je kako izgleda prva pomoć u slučaju susreta s meduzom: "Izaći iz vode i dobro je da to mesto isperemo odmah s morskom vodom da bi se uklonile sve te ćelije koje su ostale u samoj koži i da bi se smanjila daljnja apsorbcija otrova".

Pojave li se smetnje poput otežanog disanja, vrtoglavice ili mučnine potrebno je obratiti se lekaru.

Iskustva s opekotinama imaju i spasioci. Spasilac Josip Štefanić je izjavio da su česti slučajevi opekotina bili s vlasuljama ili moruzgvama te da je najbitnije ostati smiren, ne paničiti i pozvati spasioca koji će skinuti užarene pipke i dezinfikovati rane.

U dodiru s njima nastaju lokalne opekotine. A kako se more zagrijava očekuje se njihova migracija na sjever. Kupači u Kvarnerskom zaljevu, kažu, još bezbrižno uživaju. "Ne bojim se vjerovatno zato što ju nisam vidjela, ali plivamo normalno, kupamo se, ne bojim se", rekla je Marina iz Kosterne.

Senka Kajčić, ravnateljica HMS PGŽ, objasnila je kako izgleda prva pomoć u slučaju susreta s meduzom: "Izaći iz vode i dobro je da to mjesto isperemo odmah s morskom vodom da bi se uklonile sve te stanice koje su ostale u samoj koži i da bi se smanjila daljnja apsorbcija otrova". Pojave li se smetnje poput otežanog disanja, vrtoglavice ili mučnine potrebno je obratiti se liječniku.

Na samom jugu Jadrana je velika invazija smeđe alge. Prvi je put detektovana još 2020. godine kod Komiže.

"Danas je ona zahvatila gotovo polovnu ostrva Visa, proširila se u podmorje Biševa, a na mestima prvog nalaza gotovo u potpunosti prekriva morsko dno između 5 i 15 metara dubine. U potpunosti potiskuje alge, zavičajne vrste i zaista smatramo da je to jedna od najinvazivnijih vrsta u hrvatskom podmorju", rekao je Ante Žuljević iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu.

Jadran je službenom potvrdom Evropske komisije i Evropske agencije za životnu sredinu postao najčistije more u Evropi. Isto pokazuju i hrvatska merenja širom obale na kojoj se svakih 15 dana obavljaju mikroanalize kvaliteta mora. Na čak 97,1 posto plaža je more izvrsnog kvaliteta.

(Telegraf.rs)

Video: Njihovo poreklo seže do kasne jure, mogu težiti i do tonu, i jedu meduze: Pogodite ko su?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA