"Strahovita biološka invazija!" More u Splitu više nije kao pre: 100 posto dna prekriveno je ovim

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Procenjuje se da postoji više od 40.000 vrsta algi. One su osnovni primarni proizvođači organske materije u vodi, stoga su osnova svih proizvodnih odnosa u ekološkom sistemu i važna karika u lancima ishrane riba i drugih vodenih organizama

Institut za okeanografiju i ribarstvo iz Splita objavio je da se u Jadranu pojavila invazija algi iz Indijskog okeana, koja je za samo tri godine prekrila 100 odsto morskog dna.

- Alga Stypopodium schimperii – strahovita biološka invazija. Informisali smo vas o pojavi smeđe alge Stypopodium schimperii 2022. godine. S nedavnim terenskim istraživanjem na Visu, shvatili smo da moramo da ponovimo obaveštenje i pozvovemo sve da prate širenje ove alge. Napominjemo da postoji sličnost s domaćom vrstom alge Padina pavonica. Međutim, razlika je lako uočljiva po boji: domaća vrsta Padina pavonica je bela, dok je Stypopodium schimperii smeđe boje i ponekad ima tirkizne nijanse. Istovremeno, to je strana alga i mnogo je veća, može dostići dimenzije preko 40 cm, dok domaća vrsta retko dostiže 20 cm - rečeno je iz Instituta.

Navode da je stigla u Mediteran kroz Suecki kanal.

- Stypopodium schimperii je smeđa alga koja potiče iz Indijskog okeana i verovatno se naselila u Mediteranu prolaskom kroz Suecki kanal. Prvi put je zabeležena u Izraelu oko 1973. godine. Daljim širenjem zahvatila je obale istočnog dela Mediterana, a zabeležena je i u Egejskom i Jonskom moru u Grčkoj - piše u saopštenju.

To je velika opasnost jer potpuno potiskuje domaće alge.

- U jesen 2020. godine pronašli smo nekoliko primeraka kod ostrva Vis, blizu Komiže. U roku od godinu dana broj je porastao na hiljade jedinki. Danas se proširila duž severne strane ostrva sve do Visa na dubinama od 1 do 30 m, a počela je da se širi i ka Biševu. Alga pokriva 100% morskog dna za samo dve do tri godine, potpuno potiskujući domaće alge na stenovitom dnu između 5 i 15 m dubine! Nije moguće predvideti da li će se Stypopodium schimperii uskoro proširiti svuda u našem moru ili će, nakon početnog snažnog razvoja, početi da se povlači, što se često dešava sa stranim vrstama - navode iz Instituta.

Takođe pozivaju sve koji primete pomenutu algu da ih odmah o tome obaveste.

- Ako je primetite, obavezno nam javite. Fotografišite je pod morem ili je izvadite radi fotografisanja. Otkrivanje i istraživanje vrste Stypopodium schimperii rezultat je sprovođenja projekta "Benthic NIS" koji finansira Hrvatska zaklada za nauku - zaključuju iz Instituta.

Inače, procenjuje se da postoji više od 40.000 vrsta algi. One su osnovni primarni proizvođači organske materije u vodi, stoga su osnova svih proizvodnih odnosa u ekološkom sistemu i važna karika u lancima ishrane riba i drugih vodenih organizama. Imaju važnu ulogu u aeraciji vodenih staništa. Kiseonik oslobođen u procesu fotosinteze koriste vodeni i kopneni organizmi za disanje, prenosi 24sata.hr.

(Telegraf.rs)

Video: Andreana Čekić pokazala lice bez šminke: Pevačica otišla na odmor, pa se opustila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bili

    8. jul 2024 | 05:40

    Da li su te alge jestive? Ako jesu, kinezi ce da ih istrebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA