U Hrvatskoj prošle godine prijavljena 71 sumnjiva smrt pacijenata nakon korišćenja leka

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Tokom prošle godine zabeleženo je ukupno 3.900 prijava sumnji na nuspojave lekova, otkriva Agencija za lekove Repubike Hrvatske

Tokom prošle godine zabeleženo je ukupno 3.900 prijava sumnji na nuspojave lekova, otkriva Agencija za lekove Repubike Hrvatske, prenosi Danica.hr.

To je otprilike na istom ivou kao i tokom pretpandemijskih godina. U pandemiji broj prijava je osetno rastao zbog vkcina protiv kovida, a prole godine se vratio u "normalu"’.

Najčešće prijavljene nuspojave bile su mučnina, preterana pospanost, proliv, povišena telesna temperatura, svarb, glavobolja, osip, crvenilo, bol u abdomenu i povraćanje. Radi se o nuspojavama karakterističnim za klasične sintetske lekove.

Ali, prijavljena je i u sumnja da je 71 smrtni ishod nastao kao posledica nuspojave leka. Pretproše godine je bilo prijavljeno čak 178 sumnjivih smrti nakon korišćenja lekova i vakcina.

"Analizom podataka o lekovima za koje je prijavljena sumnja na nuspojavu sa smrtnim ishodom uočava se da se, jednako kao i prethodnih godina, u najvećem broju prijava radi o lekovima za lečenje zloćudnih bolesti i imunomodulatorima.

Kao i proteklih godina, u najvećem broju smrtnih slučajeva pacijenti su imali tešku bolest, na primer zloćudnu (karcinom), naslednu metaboličku, kardiovaskularnu bolest ili transplantaciju organa.

Prisutnost takvih bolesti otežava procenu uzročno-posledične povezanosti između leka i nuspojave. Zato je teško isključiti uticaj progresije bolesti na smrtni ishod, odnosno mogućnost da je smrt nastupila prvenstveno zbog progresije bolesti, a ne primena leka", ističu u Agenciji.

Da je pacijentu bio ugrožen život nakon leka, prijavljeno je prošle godine 85 slučajeva (u 2022. 117), a hospitalizacija je bila nužna u 358 slučajeva (u 2022. 384).

(Telegraf.s)

Video: Recna policija i ronioci na mestu sudara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA