≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oprez! Prevarantska šlep služba hara putevima kod komšija, od žrtava su ovako izvukli hiljade evra

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od nekih vozača je navodno traženo da plate iznose od čak 8 hiljada evra

  • 1

Stranci koji automobilima prolaze kroz Sloveniju i tamo im se dogodi nezgoda rizikuju da postanu žrtve uigranog tima prevaranata koji ''operišu'' slovenskim cestama, prenosi Dnevnik.hr.

Mediji iz nekoliko evropskih zemalja objavili su ispovesti vozača koji su se našli u nevolji na putevima u Sloveniji i postali žrtve prevare lažne šlep službe. Prevaranti putevima voze u društvu s predstavnicima Darsa, odnosno operatera autoputeva. Potom šlep služba vozilo vozača u nevolji preveze do servisa tvrdeći kako trošak s popravkom neće preći 150 evra. Ukoliko vozač pristane, a uglavnom to i učini jer nema puno izbora, potpisuje dokument te se njegovo vozilo odvozi do radionice. Nakon obavljenog ''posla'' ispostavlja mu se račun koji nije ni približan onome od 150 evra, već se radi od hiljadu i više evra koje, ako ne plati, ostaje bez automobila.

Od nekih vozača je navodno traženo da plate iznose od čak 8.000 evra. Dakle, ako vlasnik ne može ili ne želi da plati, vozilo ostaje zaključano na parkingu radionice.

Ove slučajeve istražila je i rumunska televizija Prima čiji su sagovornici u Sloveniji na opisan način ostali bez svojih automobila jer nisu pristali da plate smešno visoke iznose, i bili su prisiljeni da ostave vozila na licu mesta, ponevši kući tek tablice. Rumunska televizija izvestila je kako su nadležne slovenske vlasti o slučajevima prevare obavestile njihovu ambasadu.

O sličnom slučaju pisao je i austrijski Kleine Zeitung. Vozač iz Koruške, koji je sa suprugom sredinom maja krenuo na odmor u Hrvatsku, postao je žrtva prevare lažne šlep službe nakon što mu je na primorskoj magistrali puknula guma. Nazvao je austrijsko udruženje vozača ARBÖ iz kojeg su mu rekli da će mu u pomoć priteći slovenska partnerska firma. Do njega je stigao Darsa, osigurao automobil i otišao, a pola sata kasnije došla je druga šleb služba. Austrijanac (36) je ispričao kako je sve delovalo vrlo profesionalno i nije posumnjao da se radi o prevarantima. Njegov automobil je utovaren na kamion, za koji je on mislio da je pomoć koju je najavio ARBÖ.

Sumnjivo mu je postalo kada je put do radionice postao neobično dug. Cilj je bio servis Global Auto u mestu Vransko, prilično udaljenom od mesta gde se sve dogodilo. Čoveku su gumu na autu promenili, a onda se priča okrenula – rekli su da nemaju nikakav dogovor s austrijskim udruženjem i da sve troškove mora da snosi sam. Tražili su nešto više od hiljadu evra za prevoz i zamenu gume.

"Otišao sam do bankomata preko puta i podigao novac. Da nisam platio, verovatno mi više ne bi dali auto. Nismo imali drugu opciju", ispričao je oštećeni muškarac za Kleine Zeitung dodavši kako mu je zamenjena guma bila u užasnom stanju, te da je morao da je zameni čim se vratio u zemlju.

Spominju se dve firme

Austrijski i rumunski mediji koji su pisali o ovakvoj praksi spominju vlasnika dve firme, imena Samo Feštajn. Rumunska priča navodi njegovu firmu Žonta, dok austrijska spominje Global Auto. Žonta je ime koje se već pojavljivalo u medijima, a slovenski operator autoputeva Dars s tom je firmom već ranije raskinuo ugovor zbog sumnji, kršenja ugovora i brojnih pritužbi na rad.

"Hrvatski autoputevi su putem javnog takmičenja odabrale i sklopile ugovor s firmom Global Asistenca 1.8.2023. godine, a raskinule 29.3.2024. godine. Ugovor s firmom Global Asistenca raskinut je iz razloga što navedena firma nije ispunjavala ugovorne obveze", komentarisali su iz HAC-a.

Ne sklapajte dogovore

RTV Slovenija vezano za ove slučajeve kontaktirala je Auto-moto savez Slovenije i Državne autoputeve Slovenije te su obe organizacije potvrdile da su svesni onoga što se događa. Iz AMZS-a upozorili su vozače da ne sklapaju nikakve dogovore s radnicima vučne službe koji stanu pokraj njihovog vozila i ističu da bez njihove saglasnosti takve firme ne mogu učiniti ništa.

"Neovlašćeni izvođači vrlo su uverljivi u svom pristupu i mogu stvoriti utisak da pomoć na putu obavljaju za AMZS ili u ime AMZS-a", upozorili su.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA