Vreme čitanja: oko 3 min.

Bivši policajac iz Osijeka na sudu priznao da je ubio devojku: "Kriv sam, ali..."

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Okrivljeni Marko Smažil priznao je krivnju za smrt 21-godišnje Mihaele Berak u Osijeku, braneći se ubistvo počinio iz nehata

  • 0
mihaela berak policajac Foto: Instagram / marko_smazil, Facebook / Mihaela Berak

Odbrana osječkog policajca Marka Smažila, osumnjičenog za ubistvo 21-godišnje Mihaele Berak, u septembru prošle godine, izjavila je u četvrtak da okrivljeni priznaje krivicu, ali ne za krivično delo iz optužnice, već za prozrokovanje smrti iz nehata, u kojem nije bilo namere, javlja Dnevnik.hr.

Suđenje Smažilu počelo je u četvrtak na osječkom Županijskom sudu, ali je na zahtev tužilaštva javnost isključena iz postupka jer će se ispitivati detalji privatnog života žrtve. Zamenica osječkog Županijskog državnog tužilaštva Jasmina Bošnjak predložila je na početku suđenja da se javnost isključi iz praćenja rasprave radi zaštite života i dostojanstva žrtve, s čime se saglasila i odbrana.

"U ovakvim predmetima se javnost isključuje jer se radi o dignitetu porodice i žrtve. Očekivanja su da optuženi bude proglašen krivim i osuđen u skladu sa zakonom", rekao je advokat porodice Davor Ćavar.

Sudsko veće prihvatilo je predlog, te isključilo javnost s rasprave i pre čitanja optužnice, a kao razloge, uz ostalo, navelo je svedoke koji će biti ispitani na okolnosti pre samog događaja, a koje se odnose na lični i porodični život žrtve. Smažilov advokat Dražen Srb izjavio je nakon ročišta da su danas ispitana četiri svedoka, a tužilaštvo je za sledeće rasprave u septembru predložilo ispitivanje dodatnih svedoka.

Istakao je da se njegov klijent već ranije izjasnio da se smatra krivim, ali ne za krivično delo ubistva, koje mu se stavlja na teret, već za prouzrokovanje smrti iz nehata, u kom nije bilo nikakve namere. Srb je dodao da će Smažil svoju odbranu izneti na kraju dokaznog postupka, o čijem je sadržaju, zbog odluke Suda o isključenju javnosti, zabranjeno govoriti.

"On se i ranije izjasnio krivim, ali ne za ovo delo koje mu se stavlja na teret, nego za smrt iz nehata, da nije bilo namere i celi postupak se vodi isključivo zbog toga", rekao je Smažilov advokat Dražen Srb.

Nova ročišta u tom predmetu sazvana su za 23. i 25. serptembar, kada će javnost takođe biti isključena.

Optužnica tereti policajca Marka Smažila da je je 20. septembra 2023. oko 22 sata, u svom stanu u Osijeku, u nameri da usmrti 21-godišnju žrtvu, s kojom je bio u vezi, iz službenog pištolja marke "HS-9" ispalio hitac u glavu Mihaele Berak i tako joj zadao prostrelnu ranu glave i vrata, s razdorom glavne vratne arterije, usled koje je Mihaela Berak umrla na licu mesta.

Iako je policija svog službenika prvobitno teretila za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem, osječko županijsko tužilaštvo je, nakon ispitivanja osumnjičenog, to prekvalifikovalo u krivično delo ubistva i predložilo određivanje istražnog zatvora.

Tokom ispitivanja u policiji i Državnom tužilaštvu optuženi Smažil porekao je izvršenje krivičnog dela, navodeći da nije imao nameru da ubije Mihaelu Berak, već da je do pucanja i ispaljenja metka došlo prilikom neopreznog rukovanja pištoljem. Takvu obranu okrivljenog tužilaštvo je ocenilo nelogičnom, neuverljivom, te u suprotnosti s ostalim prikupljenim dokazima, pa ga je osumnjičilo i optužilo za ubistvo.

Tužilaštvo smatra da je prilikom ubistva okrivljeni Smažil, uprkos tome što je bio pod uticajem alkohola od 0,65 promila, ipak bio uračunljiv, a time i svestan protivpravnosti učinjenog, te da je postupao s direktnom namerom da ubije žrtvu.

Roditelji ubijene Mihaele: "Ni njemu ne bih mogla to poželeti"

"Nikome nikada ne bih poželela osećaj da sahrani svoje dete. Da bira kovčeg, da ga sahranjuje u najlepšim godinama života i da se svaki dan pitamo isto pitanje, zašto? Ja to ni njemu ne bih mogla poželeti", rekla je Mihaelina majka Jadranka.

(Telegraf.rs)

Video: Sudar na uključenju na most na Adi iz pravca Banovog brda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA