≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Psihijatar Tomislav držao par vukova i 67 pasa, uzgajao ih je za borbe: Životinje teško zlostavljao i mučio

I. N.

Vreme čitanja: oko 4 min.

U optužnici se navodi da je držao dva vuka, ženku i mužjaka, svestan da se radi o strogo zaštićenoj vrsti čije je držanje zabranjeno. U neprimerenim uslovima držao je 61 odraslog psa i šest štenaca

  • 5
Vuk Wolf Foto: Shutterstock

Tomislav P., psihijatar iz Splita, optužen je za držanje para vukova i 67 pasa u neprimernim uslovima na imanju na Orišcu. Sumnja se da je sve radio radi sticanja protivpravne imovinske koristi organizovanjem i održavanjem borbi pasa. On se sumnjiči da je iz koristoljublja teško zlostavljao životinje i nanosio im nepotrebnu bolu i izlagao ih nepotrebnim patnjama, prenosi Dalmatinski portal.

Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu tereti ga za krivična dela uništavanja zaštićenih delova prirode i ubijanje ili mučenje životinje. Traži se sankcija od dve i pol godine zatvora.

U optužnici se navodi da je držao dva vuka, ženku i mužjaka, svestan da se radi o strogo zaštićenoj vrsti čije je držanje zabranjeno. U neprimerenim uslovima držao je 61 odraslog psa i šest štenaca. Radi se o psima u tipu terijera tipa bull, tipu nemačkog i belgijskog ovčara, srednjoazijskog ovčara i kangala.

Pse je zanemarivao, nije vodio računa o njihovom zdravlju, smeštaju i nezi. Nije osigurao vakcinaciju protiv besnoće, kao ni sterilizaciju i kastraciju i označavanje mikročipom. Držao je pse na lancu, ograničavao njihovo kretanje. Nije osigurao stalan pristup vodi. Tako im je uzrokovao bol i patnje.

Tvrdio kako je brinuo o životinjama

Na ispitivanju u policiji, Tomislav P. se branio ćutanjem.  Pred državnim tužiocem potvrdio je da su sve životinje njegove. Vukove su mu pre četiri godine poklonili lovci dok su bili štenci znajući da voli pse. Prihvatio ih je s pozitivnim emocijama. Planirao je ove godine da ode u penziju i preseli se u Čoviće. Bavio bi se poljoprivredom, a pse je nabavio i uzgojio kako bi ih uključio u taj posao. Mislio ih je sve odednom vakciniše i čipuje, a potom da reši i problem vukova. Smatra da se o svim životinjama dobro brinuo. Dolazio je svaki dan posle posla i boravio pet do osam sati, do kasno u noć. Odmah kada bi došao, dao bi im vodu i hranu, a vodu im je ostavljao i kada je odlazio s parcele. Komunicirao je sa svakim psom, čisto parcelu, popravljao kućice, proveravao sigurnosne mere. Radi predostrožnosti psi su imali dve ogrlice, ako jedna pukne. Sve da spreči međusobno povređivanje. Drži da je rizik od incidenta sve na minimum. Digao je i visoki zid.

Svaki pas je imao svoju nastambu i zaklon od vrućine i hladnoće, a lanci su bili dugi. Psi kangali trebalo je da služe kao čuvari stada, nekoliko ovčarskih kao čuvari objekata i mašina, a borbeni psi da budu u prvom redu do torova kao zaštita od predatora. Vodio je računa o zdravlju pasa. Manje je povrede sanirao sam, a za veće tražio pomoć veterinara.

Lično je protiv kastriranja, osim u slučaju medicinske indikacije jer kod svakog bića dovede do narušavanja homeostatskog balansa. Pse ima tri, a vukove četiri godine. Neke pse je nabavio, a neke ciljano upario. Parcelu mu je besplatno iznajmio A. C. Zauzvrat je nameravao da mu da planinarsku kućicu. Protiv je da dolazi bilo ko ako njega nema, jer se psi uznemire i nepoverljivi su prema nepoznatima.

Inspektori zatekli horor na terenu

Veterinarska inspektorka koja je provela inspekcijski nadzor na lokaciji navela je da su svi psi bili vezani jednostrukim, dvostrukim i trostrukim ogrlicama na vratu, čak i oni smešteni u boksovima, što je vrlo neuobičajeno jer pas iz boksa ne može da pobegne. Površina na kojoj su ih držali delom je obrasla vegetacijom, osim na delovima na kojima su se kretali psi na lancu. To dodatno upućuje na to da psi nisu bili šetani, kao i da su maksimalno koristili dužinu lanca. Zbog takvog držanja sami su sebi povređivali vrat.

Deo pasa je bio bez vode. U činijama je voda bila zelene boje, a površine činija obrasle su mahovinom. Psi su hranjeni svežim sirovim mesom, ćuretinom i piletinom. Nisu imali činije, već im se hrana ostavljala na podnom delu kućica. Većina nije imala prirodni hlad, a neke su kućice imale oštre ćoškove od lima. Na pojedinim su bili korodirani ekseri iz drvenih paleta, što je sve moglo da povredi pse.

Kako su životinje bile stalno vezane na lancu, neke su izgrizle drveni deo kućica. Psi su bili veoma strašljivi, plahi. Neki su bili toliko bojažljivi da nisu hteli da izađu iz kućice. Jedan pas delovao je kao da ima paralizu zadnjeg dela tela, pas do njega je imao veliki edem ispod oka koje se potpuno zatvorilo. Ogrlice su uzrokovale bezdlačnost od pritiska i crvenilo. Ženka od 12 godina imala je po licu ožiljno tkivo te je koža lica na delove bez dlaka.

Psi su uglavnom bili nečipovani, a od osam označenih mikročipom utvrđeno je da je reč o psima koji su odjavljeni kao uginuli. Tomislav P. je izjavio da nema rodovnik za terijere. U tom slučaju je zakonom propisana obvezna kastracija i sterilizacija, sve kako bi se smanji broj pasa koji su pravilnikom propisani kao opasni.

U mobilnom optuženog psihijatra pronađeno je pet video zapisa s borbama pasa na nepoznatim lokacijama. Tu je publika, psi se puštaju u ograđeni prostor gde se bore, a jedna takva borba traje više od sat vremena.

U telefonu je nađena i korespondencija optuženog i nepoznate osobe. Ta je osoba poslala četiri video zapisa borbi pasa. Poruka glasi: 'Ovo je sa šoua prošle nedelje. Meč kažu odličan. Nisam još gledao, ali znaš da ja cenim mišljenje doktora više nego mišljenje drugih.'

Na to je Tomislav P. kako piše Dalmatinski portal odgovorio: "Jedan mora izgubiti. Najviše je ovakvih najmanje pravih".

Video: Pas lutalica napao devojčicu, spasao je slučajni prolaznik: Grizao je i vukao po ulici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA