≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Počinje suđenje policajcu koji je ubio Mihaelu u Osijeku: Danima pre zločina žalila se prijateljici na njega

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Studentkinja se u porukama prijateljici žalila da mladi policajac "pravi dramu" i da je "posesivan" iako se kratko poznaju. Poruke su sugerisale da policajac i žrtva ipak nisu bili u vezi

  • 1
mihaela berak policajac Foto: Instagram / marko_smazil, Facebook / Mihaela Berak

Danas u 9 sati na Županijskom sudu u Osijeku počinje suđenje 28-godišnjem policajcu Marku Smažilu zbog ubistva osječke studentkinje Mihaele Berak. Tužilaštvo je optužnicu protiv suspendovanog policajca podiglo u martu ove godine, a Optužno veće osječkog Županijskog suda potvrdilo ju je u maju.

Smažila se tereti da je 20. septembra 2023. oko 22 sata u Osijeku, u nameri da ubije 20-godišnju Mihaelu Berak, iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i po život opasnu telesnu povredu te je umrla na mestu događaja.

Policija je na početku svog službenika teretila za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine. Navodili su da je Smažil neoprezno rukovao službenim naoružanjem i slučajno upucao žrtvu.

Međutim, osječko Županijsko državno tužilaštvo je nakon ispitivanja osumnjičenog prekvalifikovalo slučaj u krivično delo ubistva. Predloženo je i određivanje istražnog zatvora, što je sudija istrage prihvatio.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske Krunoslav Patača kazao je ubrzo nakon događaja da je Smažil sam prijavio smrt devojke. Index je tada saznao kako je prva dojava govorila da je reč o samoubistvu, a Patača je i to indirektno potvrdio, izjavivši da "prva dojava nije govorila o krivičnom delu".

Index je objavio i poruke iz kojih je proizlazilo da je Berak vrlo kratko poznavala Smažila, odnosno da su se intenzivnije dopisivali oko nedelju dana. Berak se u porukama prijateljici žalila da mladi policajac "pravi dramu" i da je "posesivan" iako se kratko poznaju. Poruke su sugerisale da policajac i žrtva ipak nisu bili u vezi.

Rešenjem načelnika osječko-baranjske policije Smažil je udaljen iz službe te je podnet zahtev za pokretanje disciplinskog postupka protiv njega.

Ubio žrtvu s udaljenosti manje od jednog metra

Index je pre nekoliko meseci nezvanično saznao da je Berak upucana s udaljenosti manje od jednog metra, i to u područje brade. Izvor blizak istrazi potvrdio je kako je Smažil u trenutku počinjenja ubistva imao 0.62 promila alkohola u krvi jer je prethodno popio nekoliko piva.

Index je saznao kako je nakon ubistva u jednoj minuti tri puta pokušao stupiti u kontakt s Hitnom službom te da su sva tri poziva bila na čekanju. Zatim je zvao svog oca, s kojim je pričao oko jedne minute, a nakon toga je kontaktirao svog šefa te stanicu saobraćajne policije.

Došli su i do informacije da nije menjao svoj iskaz u kojem tvrdi da ju je slučajno upucao te da za vreme sprovođenja istrage nije davao duge izjave. U optužnici takođe stoji da je pomerao položaj njenog tela.

Šef policije govorio o nenamernom ubistvu

Šef osječko-baranjske policije Ladislav Bece javno je govorio da je osječki policajac nenamerno ubio devojku, najverovatnije zbog lošeg baratanja oružjem.

"Prema onome što smo zaključili, on se malo hvalio i pokazivao novu futrolu za službeno naoružanje, vadio je pištolj, vadio je municiju i vraćao, repetirao pištolj te je u jednom trenutku, najverovatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo do opaljivanja municije, koje je pogodilo devojku", tvrdio je.

Pokušao je da odbrani rad policije, istakavši kako je u praksi i ranije bilo slučajeva da je tužilaštvo policijsku kvalifikaciju krivičnog dela prekvalifikovalo na teže, ali i na blaže krivično delo.

"Sada stoji kvalifikacija ubistva, ali i idućih meseci preduzeće se istražne radnje i prikupljanje dokaza, poput pretraga mobilnog i eventualnih veštačenja, pa ne znači da će na kraju ta kvalifikacija ostati, ali tu ne vidimo ništa sporno", govorio je.

Kvalifikacija je na kraju ostala i Smažilu se sudi za ubistvo.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je zgrada u kojoj je Mujaga sekirom ubio suprugu i dvoje dece, a onda se bacio sa nje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    4. jul 2024 | 09:11

    Tako je to svugde,na žalost,puno pandura se izvuklo za raznorazne zločine jer ih "čuvaju"šefovi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA