Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaražen malim boginjama došao na Urgentni: Nadležni uputili apel građanima Ljubljane

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaraženi pacijent je izgleda u Urgentnom boravio u nedelju 30. juna od 14 do 21 sat

  • 0
lekari bolnica klinika pacijent operacija Foto: Shutterstock/Spotmatik Ltd

Institut za javno zdravlje Slovenije dobilo je informaciju o još jednoj zarazi malim boginjama. Kako se navodi, u pitanju je osoba koja je bila u čekaonici Urgentnog centra UKC Ljubljana, u nedelju 30. juna u periodu od 14 do 21 sat, pa su upozorili građane da su u riziku od obolevanja, ukoliko su u tom periodu bili u Urgentnom, a nisu primili vakcinu protiv morbila.

"Ukoliko dobijete osim, krene da vam curi nos ili počne kašalj u narednim danima, a najkasnije tri nedelje od kontakta sa pacijentom, odmah se obratite svom izabranom lekaru", navodi se u saopštenju Instituta.

Takođe su savetovali građane da prvo svog odabranog lekara pozovu telefonom, kako druge osobe ne bi izložili infekciji.

"Recite lekaru da ste bili u kontaktu sa pacijentom sa malim boginjama", ističu u saopštenju.

Kako prenosi 24ur, Institu je ove godine zabeležio 16 slučajeva obolevanja, dok je prošle godine zabeležen samo jedan slučaj.

Morbili su akutna, visoko zarazna virusna bolest koju karakterišu groznica, kašalj, osip, konjuktivitis... Karakterističan osip se javlja od trećeg do sedmog dana bolesti, prvo na licu, a zatim na drugim delovima tela. Zaražena osoba ima osip između četiri i sedam dana. Prosečan interval od izlaganja do pojave osipa je 14 dana, retko i duži, od 19 do 21 dan.

Morbile se prenose vazdušnim putem, infektivno-kapljičnim putem, direktnim kontaktom sa respiratornim izlučevinama obolele osobe, a ređe indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Morbili su jedna od najzaraznijih zaraznih bolesti, zaražene osobe su zarazne od četiri dana pre do četiri dana nakon pojave osipa. Oni koji su imali morbile ili primili dve doze vakcine protiv malih boginja u bilo kom trenutku u prošlosti zaštićeni su od infekcije i bolesti.

Morbile su posebno opasne za malu decu mlađu od godinu dana koja još nisu vakcinisana, nevakcinisane trudnice i za osobe sa teškim imunološkim poremećajima, kao što su pacijenti koji trenutno primaju hemoterapiju, visoke doze kortikosteroida ili imaju urođene imunološke poremećaje.

(Telegraf.rs)

Video: Slavica Maris o malim boginjama, velikom kašlju i svim virusima koji haraju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA