Vreme čitanja: oko 3 min.

Veliko nevreme paralisalo Crnu Goru: Oluja odnela 2 života, krovove sa kuća, počupala stabla, najgore u Budvi

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Olujni vetar, praćen pljuskovima i grmljavinom, srušio je sva tri pretovarna mosta, teška više od 400 tona, ali i tri dizalice u Luci Bar, čupao drveće iz korena, prekinuo napajanje strujom u delovima države…

  • 0
Crna Gora nevreme oluja kiša Foto: Shutterstock

Turski državljanin poginuo je u Čanju, a Tivćanin D. P. (60) na gradilištu golf terena u Luštici tokom jakog nevremena koje je juče u prepodnevnim časovima zahvatilo Crnu Goru.

Olujni vetar, praćen pljuskovima i grmljavinom, srušio je sva tri pretovarna mosta, teška više od 400 tona, ali i tri dizalice u Luci Bar, čupao drveće iz korena u više opština u centralnom i južnom regionu, dizao krovove kuća i zgrada, prekinuo napajanje strujom u delovima države…Ulice na primorju su bile pod vodom, a najkritičnije je bilo u Budvi. Oštećeno je više vozila, ali i plovila.

Meteorolozi su najavili mogućnost nevremena, ali nije bilo upozorenja da bi moglo biti olujnog intenziteta. Upozorenje nije stiglo ni od Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju juče je saopšteno da ta institucije “ne izrađuje vrlo kratkoročnu prognozu vremena (nowcasting) zbog nedostatka meteorološkog radara koji bi omogućio pravovremeno otkrivanje i prepoznavanje opasnih meteoroloških pojava”.

Vijesti” su u više navrata upozoravale da je Crna Gora, uz Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, među retkim zemljama koje nemaju radare za kratkoročnu prognozu koji bi bili značajni u sprečavanju rizika od prirodnih nepogoda.

Dovoljan stepen upozorenja?

Iz Zavoda je juče saopšteno da je na osnovu prognostičkog materijala sa kojim su raspolagali, Odsek za analizu i prognozu vremena, od sredine prošle nedelje najavljivao naglu promenu vremena i lokalne nepogode.

“Od nedelje u biltenima smo potvrđivali i izraženije i obilnije pljuskove i navodili mogućnost za lokalne nepogode. Na osnovu profesionalnih, službenih, sertifikovanih prognostičkih produkata Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena ECMWF-a izdat je narandžasti meteoalaram u severnim i centralnim predelima, a žuti za južne oblasti kao dovoljan stepen upozorenja na očekivane vremenske nepogode. Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ne izrađuje vrlo kratkoročnu prognozu vremena (nowcasting) zbog nedostatka meteorološkog radara koji bi omogućio pravovremeno otkrivanje i prepoznavanje opasnih meteoroloških pojava”, saopšteno je juče iz Zavoda.

Iz MUP-a su prethodno kazali da Zavod “iz tehničkih razloga nije mogao predvideti jačinu i vremenski interval oluje”.

“Nevremenom koje je zahvatilo Crnu Goru, posebno je pogođen primorski region u kojem nažalost imamo i izgubljene živote. U Čanju, na gradilištu, život je izgubio turski državljanin, dok je u Radovićima od udarca groma stradalo jedno lice. U Petrovcu je jedno lice spaseno iz vode, a u Luci Bar je jedan radnik lakše povređen. Pričinjena je značajna materijalna šteta u luci Bar, Ulcinju, Kotoru i Budvi. U središnjem i severnom delu Crne Gore pričinjena je manja materijalna šteta u vidu oborenih stabala, bez većih oštećenja”, ističe se u saopštenju.

Spaseni turisti na Skadarskom jezeru

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero juče je spasila dvoje stranih državljana, nakon što se tokom nevremena prevrnuo turistički brod.

“Služba zaštite je u rejonu Čakovica u ovom zaštićenom prirodnom području brzom intervencijom spasila dvoje stranih državljana koji su se našli u neprilici usled prevrtanja turističkog broda zbog oluje koja je zahvatila čitavu Crnu Goru u prepodnevnim satima. Služba zaštite stoji na raspolaganju svim turistima i lokalnim zajednicama za bilo kakvu pomoć. Apelujemo na sve korisnike prostora i turiste da se pre planiranja boravka u zaštićenom području, dobro informišu o vremenskim prilikama jer je to jedan od prvih uslova da boravak u prirodi bude bezbedan”, saopšteno je iz preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore.

Zbog jakog nevremena praćenog olujnim vetrom koje je zahvatilo Crnu Goru, došlo je do problema na elektro mreži u nekoliko opština.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) su saopštili da su bez struje su bili Sutomore, Čanj i Đurmani, ali je da je napajanje brzo uspostavljeno.

Iz kompanije su kazali da su imali prekide u napajanju strujom u delu opštine Zeta, Golubovcima, Ponarima i Barutani, Botunu, delovi Podgorice, Pljevalja…

(Telegraf.rs)

Video: Oluja u Baru: Snimci sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA