Vreme čitanja: oko 3 min.

Sloveniju grad paralisao, u Crnoj Gori vetar nosio ležaljke: Tužni prizori u regionu nakon snažnog nevremena

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dolenjsku je oko 17 časova pogodilo superćelijsko nevreme sa jakim udarima vetra i padao je gust grad

  • 1
Nevreme u Hrvatskoj, Bosni i Sloveniji Foto: 24sata.hr, Tanjug/STA/ DANI MAUKO, Aleksandar Nićiforović/FOTO HINA/ Marija Šestan/Tomislav Pavlek

Područje bivše Jugoslavije od juče je zahvatilo jako nevreme praćeno obilnim pljuskovima i udarima vetra, a strašno je bilo i u Sloveniji gde je padao grad koji je uništio krovove na pet objekata u Kranju, a poplavljeno je preko 20 objekata.

Situacija na području Bošnjaka nakon sinoćnjeg nevremena je izuzetno haotična a o tome kako je strašno bilo na ulicama Slavonije govore i fotografije oštećenih automobila i kuća.

Kako kažu stanovnici, nevreme je uništilo sve pred sobom na tom području.

"Sve nam je uništeno, automobili su nam uništeni, voćnjak nam je uništen, njive su nam uništene, bašče su nam uništene. Ne znam što bih rekla više, ovo više nema smisla, hoće li nam neko pomoći, ko će ove štete moći da namiri, kako ćemo mi živeti", rekla je za HRT Vesna Gurov.

U Sloveniji grad unipštio useve

U Sloveniji  je nevreme je krenulo juče popodne, a Dolenjsku je oko 17 časova pogodilo superćelijsko nevreme sa jakim udarima vetra i padao je gust grad. Grad je uništio useve u Dolenjskoj i polomio šoferšajbne na auto-putu. Oluja se kretala prema Krškom.

Kako je saopštila Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spasavanje, na području Ljubljane i Medvoda voda je poplavila neke stambeno-poslovne objekte, a jak vetar oborio je i stabla.

Na području Grosuplja jak vetar otkrio je krovove, a u naselju Pavla vas na području Sevnice od udara groma zapalio se krov poslovnog objekta.

Intervenisali su vatrogasci PGD Tržišče, Sevnica, Šentjanž i Krmelj koji su požar obuzdali i ugasili. Vatra je uništila 10 kvadratnih metara krova.

Noću će padavine postepeno prestajati i u Sloveniji se očekuje razvedravanje, a za sutradan je ujutru najavljena gusta magla.

U BiH pričinjena veća materijalna šteta

Takođe, jako olujno nevreme pogodilo je jutros Trebinje. Pričinjena je velika materijalna šteta.

Nevreme praćeno jakim vetrom i gradom, ponegde i veličine teniske loptice, koje je u protekla 24 sata zahvatilo delove Kozarske Dubice pričinilo je milionsku štetu, rekao je načelnik te opštine Radenko Reljić.

"Uništene su velike poljoprivredne površine, lokalni putevi, pričinjena šteta na javnim i privatnim objektima i vozilima. U opštinskom budžetu nema sredstva da bi sva šteta građanima mogla biti nadoknađena, zbog čega očekujemo pomoć republičkh institucija, kao što je bio slučaj i ranije", rekao je Reljic za RTRS.

Dodao je da se snabdevanje električnom energijom polako stabilizuje i do kraja dana bi svi potrošači trebalo da imaju struju.

Područje dubrovačkog primorja zahvatilo je rano jutros nevreme praćeno jakom kišom, a vatrogasci su imali niz intervencija na uklanjanju stabala, saniranju krovova i pružanju pomoć oko prevrnutih plovila.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) saopšteno je da su vatrogasci primili desetak dojava o potrebnoj pomoći vatrogasaca na saniranju štete od nevremena.

Državni vatrogasni operativni centar nije dobio informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih komandira ili vatrogasnih operativnih centara, navedeno je u saopštenju, prenela je Hina.

U Crnoj Gori vetar nosio ležaljke

Nevreme je, takođe, pogodilo i Crnu Goru. Centar Budve je pod vodom, u Podgorici oborene grane otežavaju saobraćaj.

Iz TQ Plaze u Budvi kažu da je stanje gore nego prije rekonstrukcije ulice 22. novembra. Nevreme nije poštedelo ni Podgoricu, gde oborene grane sa drveća otežavaju saobraćaj duž gotovo celog Bulevara Svetog Petra Cetinjskog.

"Kiša je baš jako padala, a isto tako je i vetar duvao. Samo se smračilo, čak je i nekoliko ležaljki poletelo, užas", kaže za Telegraf devojka koja letuje u Budvi.

Snažno nevreme koje je za kratko vreme pogodilo Crnu Goru obaralo je kranove u Baru.

Mediji prenose da je u Čanju jedan radnik poginuo, međutim ova informacija još uvek nije potvrđena.

Nevreme nije poštedelo ni Podgoricu, gde oborene grane sa drveća otežavaju saobraćaj duž gotovo celog Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, a neke ulice u centru su takođe poplavljene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXXL

    2. jul 2024 | 13:11

    Kud bad ležaljke? Ode osnovno crnogorsko sredstvo za rad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA