Vreme čitanja: oko 3 min.

Vetar čupao stabla i nosio krovove, grad napravio haos: Žestoko nevreme protutnjalo kroz Hrvatsku

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Širom Hrvatske nevreme je napravilo haos, a u pojedinim delovima prouzrokovalo i veliku materijalnu štetu

  • 0
Snažno nevreme u Zagrebu i okolini Foto: 24sata.hr

Jako olujno nevreme poharalo je Slavoniju i zagrebačko područje, javlja Index.hr.

Jak vetar, kiša praćena grmljavinom i grad stvorili su ogromne probleme u Sisku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Županji te okolini.

Krenulo je s olujom u Zagrebu i Dugom Selu. U glavnom gradu Hrvatske zbog oštećenja naponske mreže i pada stabala nisu vozili tramvaji, a delovi grada ostali su bez struje. Nevreme je potom došlo do Siska gde je vetar lomio grane, a onda se nastavilo u Slavoniji s jakim gradom i grmljavinom.

U Bošnjacima kod Županje padao je jak grad nakon koga je nastala velika šteta. Krovovi, fasade i prozori kuća bili su razbijeni.

U Vinkovcima je vetar čupao stabla iz zemlje, a polomljena je i građevinska skela.

Potom je pred kraj večeri nakratko pala jaka kiša u Zagrebu zbog čega su delovi grada bili poplavljeni.

 

Haos u Vukovaru i okolini

Najveća materijalna šteta zabeležena je na području Vukovarsko-sremske županije.

Županijski centar 112 Vukovar primio je 70-ak poziva vezanih uz posledice olujnog nevremena praćenog vetrom, obilnom kišom i jakim gradom, koje je u večernjim satima zahvatilo područje Vukovarsko-sremske županije i izazvalo veliku materijalnu štetu.

Dojave se odnose na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala, te oštećenja automobila, krovova i fasada.

Prema dosadašnjim informacijama, nevreme je najviše pogodilo područja opštine Bošnjaci i gradova Županje i Vinkovaca.

Stabla padala i u Zagrebu

Sve nadležne službe su na terenu i rade na sanaciji, a radi utvrđivanja štete u obilasku su vršilac dužnosti župana Franjo Orešković i šef Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić, kažu u Upravi civilne zaštite.

Nevreme praćeno jakim vetrom i gradom zahvatilo je oko 18.30 i zapadni deo Brodsko-posavske županije, gde je Županijski centar 112 primio 60-ak poziva građana o padovima stabala, oštećenjima krovova, električnih vodova i automobila.

Na području Županijskog centra 112 Zagreb primljeno je dvestotinjak poziva građana koji su zbog sanacije posledica nevremena tražili intervenciju hitnih službi.

Takođe, 15-ak poziva primljeno je s područja Grada Zagreba koji su se odnosili na uklanjanje stabla s ulice.

Bez struje ostali Kloštar Ivanić i obližnja naselja

Najviše poziva bilo je s područja Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice, a odnosili su se na srušena stabla na ulicama, poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova porodičnih kuća, te oštećenje krova osnovne škole u Mariji Gorici.

Zbog pada drveta na elektroenergetski vod, bez struje su ostali korisnici na području Opštine Kloštar Ivanić i naselja: Šćapovec, Vinari, Predavec, Krišci, Čemernica Lonjska.

U Županijskom centru 112 Zagreb nije bilo dojava o povređenima. Na teren su upućene hitne službe koje rade na otklanjanju posledica nevremena.

Danas osetno svežije vreme

Meteorolozi kažu da će se nestabilno vreme nastaviti i danas u većem delu Hrvatske. Očekuje se nastavak promene i osveženja koje je započelo u drugom delu današnjeg dana.

U utorak na kopnu osetno svežije s umerenim severnim i severoistočnim vetrom te nestabilno. Većina kiše, pa i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, pašće uz Savu ili južnije. U sredu delomično sunčano, od četvrtka uglavnom suvo i malo toplije.

Na moru u utorak nestabilno, naročito će u Dalmaciji biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Duvaće bura, najjača na severnom delu. Već će u sunčaniju sredu slabiti i okretati na severozapadnjak, a od četvrtka opet toplije, kažu HRT-ovi meteorolozi.

DHMZ: Pljuskovi na Jadranu, podno Velebita olujni udari

Umereno do pretežno oblačno s mestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom, posebno u prvom delu dana. Pljuskovi će na Jadranu biti izraženi, a mestimično je moguće i grmljavinsko nevreme.

Popodne sa severozapada postupno smanjenje naoblačenja i prestanak padavina. Vetar slab do umeren severoistočni i severni, na istoku i severozapadni.

Na Jadranu će duvati umerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima te severozapadnjak, još na jugu prolazno i jugo. Najniža jutarnja temperatura većinom od 14 do 19, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 23 i 28 °C, u gorju niža.

Što se upozorenja tiče, DHMZ za danas nema ono najgore - crveno. Ali upaljeni su narandžasti i žuti alarm, posebno na obali.

(Telegraf.rs)

Video: Palilula u mraku: Grom udario u trafostanicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA