Vreme čitanja: oko 2 min.

Novo nevreme u Hrvatskoj, ide prema Srbiji, izdato dramatično upozorenje: "Ovo izgleda zabrinjavajuće..."

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo najveće nevreme je sada na području Slavonije i ide prema Srbiji, kazao je Ivan Gitler, glavni direktor Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

  • 0
Snažno nevreme u Zagrebu i okolini Foto: 24sata.hr

Snažno nevreme pogodilo je u ponedeljak popodne delove Hrvatske, a iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da će se snažno nevreme nastaviti večeras i u noći na utorak, javlja 24sata.hr.

Snažni pljuskovi i nevreme zahvatiće veći deo Hrvatske i u večernjim satima. Očekuju se lokalna nevremena s udarima munja, pljuskovima, snažnim vetrom, a ponegde i gradom.

"Možemo reći da smo u delu godine kad su grmljavinska nevremena uobičajena za ovaj deo Evrope. Mi smo u DHMZ-u već jučer prepoznali opasnu situaciju i izdali narandžasto upozorenje, da bismo danas pre podne izdali crveno. Ovo najveće nevreme je sad na području Slavonije i ide prema istoku", rekao je glavni direktor Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Ivan Gitler.

Dodao je da će ovakve pojave biti sve češće, kako kaže, "usred klimatskih promjena intenziviraju se. Dok ne budemo adresirali uzrok, imaćemo ovakve situacije."

Ovakav nalet nevremena ponovno bi se mogao očekivati u Hrvatskoj, na području Kvarnera.

"Da, očekujemo tokom noći pojavu lokalnih nevremena, a za sutra će južni deo biti pod upozorenjima. Bitno je da danas i sutra pre podne ne bude nikakve štete ili povređenih", dodao je on.

Crveni alarm za Zagreb i Osijek: Treba pojačati oprez!

Upitan je i da li bi ljudi trebalo i ovog leta da budu spremni na onakvo nevreme kao prošle godine.

"Ako bi bilo nešto slično, imamo sisteme upozorenja kako bi građani bili spremni. Ne možemo reći da je opasnost na nuli, ali ne treba širiti paniku. Samo treba pojačati oprez i pažnju. U slučaju situacija koja zahtevaju veću pažnju, upozorićemo na njih. Takođe, svi mogu preko naših stranica pratiti radare uživo pa tako dobiti osećaj dolazi li nešto na njihovo područje", zaključio je Gitler.

Za popodne i veče zbog grmljavinskog nevremena izdato je crveno upozorenje za Zagreb i Osijek, narand#asto za Rijeku i žuto za Karlovac i Gospić.

IstraMet navodi da je situacija zabrinjavajuća, a objavili su i fotografije nevremena koje se približava Istri i Kvarneru.

"Što se tiče Istre i Kvarnera, DHMZ-ov ALADIN za veče i noć pred nama je najžešći. Usudili bi se reći i zabrinjavajući. Ostali modeli su blaži, međutim snažni neverini teško da će nas zaobići. Pobrinite se za imovinu, nemojte se upuštati u duboku noć pod maliganima i skrenite pažnju vašim gostima...", uputili su apel.

Kakvo vreme očekuje sutra Hrvatsku?

U utorak umereno do pretežno oblačno s mestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom, naročito u prvom delu dana. Pljuskovi će na Jadranu biti izraženi, a mestimično je moguće i grmljavinsko nevreme. Popodne sa severozapada postupno smanjenje naoblačenja i prestanak padavina. Vetar slab do umeren severoistočni i severni, na istoku i severozapadni.

Na Jadranu će duvati umerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima te severozapadnjak, još na jugu prolazno i jugo. Najniža jutarnja temperatura većinom od 14 do 19, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 23 i 28 °C, u gorju niža.

(Telegraf.rs)

Video: Toplom vremenu su odbrojani sati: Oluje hrle ka Srbiji, saznajte kada ćete se rashladiti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA