≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Stravični detalji ubistva bebe u Hrvatskoj: "Tu noć su imali zabavu, a onda je počela da stiže policija"

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Devojku (22) tužilaštvo sumnjiči za teško ubistvo. Pritvorili su je. komšije su u šoku

  • 4
Beba, ruka bebe Foto-ilustracija: pixabay.com

"Strašno, strašno. Ne možemo da verujemo da je to bilo u našoj ulici. Kako je moguće tako nešto? U šoku smo, ne možemo doći k sebi", rekla su za 24sata.hr vidno šokirane komšije o slučaju koji je potresao centralnu Hrvatsku - mlada majka je u subotu ubila tek rođeno dete.

Kako nezvanično saznaje taj portal, telo je pronašao član porodice, koji je o svemu obavestio policiju.

Tužilaštvo je objavio da je ispitana 22-godišnja hrvatska državljanka koja se sumnjiči za teško ubistvo na štetu novorođenčeta i za koju je zatražen pritvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke, opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i zbog posebno teških okolnosti izvršenja ovog krivičnog dela. Za to je predviđena kazna zatvora od najmanje deset godina.

Ako bi se nakon veštačenja to preinačilo u krivično delo ubistva, koje je u hrvatskom Krivičnom zakonu zamenilo čedomorstvo, kazna bi bila dosta manja. Prema članu 112, majka koja usmrti svoje dete pod uticajem jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili porođaja kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

"Dežurna zamenica županijskog tužioca je, s nadležnim službama, 29. juna 2024. sprovela uviđaj povodom osnovane sumnje na izvršenje krivičnog dela, te je u saradnji s nadležnom policijskom upravom preduzela druge mere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja. Državno tužilaštvo objavljuje ovo saopštenje kao odgovor na primljene upite novinara, a druge informacije neće davati zbog zakonom propisanih ograničenja", saopštili su iz tužilaštva.

"Često smo je viđali napolju, nije bilo problema"

Komšije su ispričale da su se počeli okupljati oko kuće kad su videli da je stigla policija. Šokiralo ih je kada su čuli što se desilo. Rekli su da s tom porodicom nikada nije bilo problema i da su devojku često viđali napolju.

"To je bila cela plejada policije. Veoma mnogo ih je bilo. Nismo znali šta se događa, a onda smo u jednom trenutku videli mrtvačka kola. Noge su nam se odsekle. Ovo je malo mesto, tu se svi znamo. Poznajemo i tu porodicu. Videli smo je i kako kosi travu. Niko nije ni primetio da je trudna. Ovo nas je sve baš jako potreslo. Nismo primetili da je trudna. Svaki put kad bi ovde prolazila, lepo bi nas pozdravila, ali nisu bili previše druželjubivi s nama ostalima. Ali to je fina porodica", rekle su komšije.

Komšije kažu i da su u noći na subotu imali proslavu.

"Tu noć su se okupili u objektu koji imaju ovde u blizini te su slavili. Ne znamo šta je tamo tačno bilo. Tu noć je policija došla ovde. U kući žive otac, majka, baka i ta devojka koja je studirala. Imaju još jednu stariju ćerku koja ne živi ovde, a ona je došla odmah sutradan. Kažemo vam, fini ljudi, uvek lepo pozdrave. Dobrostojeći su, ali ko će ga znati više. Nesreća je to velika, a ko smo mi da sudimo", rekle su uznemirene komšije.

"Čedomorstvo se ne može uvek sprečiti"

Psihijatar Sanja Katalinić je istakla da je čedomorstvo krivično delo koje je privilegovano kroz krivični postupak.

"Svi uključeni službeno bi trebalo da na takav način i postupaju. Na neki način trudnoća dovodi do promene psihičkog stanja, žena ne zna što radi pod uticajem hormona trudnoće, dok se nakon trudnoće mogu razviti depresija, a kod težih oblika i psihoza. Psihički status se menja tako da se osoba ne može brinuti o sebi, a kamoli o nekom drugom. Jedan veliki rizik za izvršenje čedomorstva je od strane mladih devojaka i žena koje su žrtve incestuoznih odnosa, odnosno seksualnog zlostavljanja od strane bližih članova porodice, a takvo zlostavljanje uglavnom traje dugo. Mogu ga izvršiti i osobe čije su intelektualne sposobnosti snižene, pa ne znaju da procijene situaciju ni težinu posledica", rekla je dr. Katalinić.

Psihijatar Katalinić u stručnom radu na temu čedomorstva koji je radila s dr. Aleksandrom Frković navodi da se čedomorstvo ne može uvek sprečiti.

"U potpunosti ne, ali s obzirom na to da su adolescentkinje posebno rizične za čedomorstvo, uključivanje seksualnog vaspitanja i edukacije o kontracepciji u vaspitni i obrazovni proces predstavlja za ovu populaciju najbolji način prevencije neželjene trudnoće, a prevencija je i sprovođenje dobrog programa o planiranju porodice za mlade parove", navode u radu.

Slučajevi čedomorstva koji su šokirali Hrvatsku

U bunaru u Lici u avgustu prošle godine pronađena je mrtva beba. Pronašao ju je muškarac koji je na širem području Perušića išao da uzme vodu za svoje ovce. Sve je odmah prijavio policiji, koja je uhapsila devojku (29), koju sumnjiče za čedomorstvo.

Hrvatica je u junu 2022. rodila dete u mađarskom vinogradu i tamo ga ostavila. Iako je davala kontradiktorne podatke o tome gde je dete ostavila, pokrenuta je potraga i dete je pronađeno. Hitna pomoć je stigla u vinograd dok je dete još bilo živo. Helikopterom hitne pomoći beba je prevezena u bolnicu, ali je kasnije preminula.

Županijsko državno tužilaštvo u Varaždinu je nakon sprovedene istrage pred Opštinskim sudom u Varaždinu u novembru 2020. podiglo optužnicu protiv hrvatske državljanke (29) zbog čedomorstva. Okrivljenu su teretili da je 15. ili 16. februara 2019. u kupatilu kuće rodila živo dete. Nakon toga je u stanju snažnog duševnog poremećaja dete ubila.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je svinja koja je napala ženu u Aleksincu i nanela povrede

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA