Vreme čitanja: oko 1 min.

Jahta pronađena njega nema: Ruski oligarh kojeg potražuju SAD, napustio Crnu Goru

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sumnja se da je Andrej Muravijev odmah pošto je saznao da ga traže, odnosno da su ga locirali u Crnoj Gori, napustio državu sa lažnim dokumentima

  • 1
Crna Gora, policija Foto: Shutterstock

Ruski državljanin Andrej Muravijev, kojeg Sjedinjene Američke Države (SAD) potražuju zbog sumnje u nezakonito mešanje u izborni proces u toj državi, napustio je Crnu Goru, saznaje podgorički Dan.

Prema podacima do kojih su došle bezbednosne službe, ruski oligarh prekjuče je trebalo da isplovi iz Crne Gore. Jahta kojom je uplovio u Crnu Goru petnaestak dana ranije pronađena je, ali na njoj nije bilo vlasnika kojeg traže SAD.

Sumnja se da je on odmah pošto je saznao da ga traže, odnosno da su ga locirali u Crnoj Gori, napustio državu sa lažnim dokumentima. Gde se zaputio nije poznato, piše Dan.

Muravijev je u Crnu Goru došao skupocenom jahtom, a njegovo kretanje nastojali su da lociraju i agenti američke FBI. Kada su utvrdili da je na teritoriji Crne Gore, obavestili su o tome crnogorske nadležne službe kako bi bio lišen slobode.

Odmah su upućeni zvanični dokumenti kojim se tražilo njegovo hapšenje i pritvaranje. Višem sudu u Podgorici dostavljen je zahtev za privremeno pritvaranje ovog osumnjičenog radi izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

Zahtev je izdat na osnovu naloga za hapšenje Okružnog suda u Njujorku u vezi sa nezakonitim mešanjem u izborni proces i nezakonitim finansiranjem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Međutim, Muravijev je saznao da je lociran, što je objavljeno i u medijima, pa je najverovatnije odmah pobegao iz Crne Gore sa falsifikovanim dokumentima.

Osumnjičeni ruski oligarh se od 2020. godine u medijima dovodi u vezu sa finansiranjem izbora u Americi, što je stranim državljanima zabranjeno.

Američki mediji su pre dve godine objavili da je tamošnji sud otpečatio optužnicu protiv Muravijeva u predmetu kojim su bila obuhvaćena i dvojica saradnika Rudija Đulijanija, bivšeg gradonačelnika Njujorka.

Ruski oligarh je optužen da je platio milion dolara Đulijanijevim saradnicima Igoru Frumanu i Levu Parnasu da utiče na izbore u SAD 2018. putem ilegalnih donacija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Klimatski aktivisti uništili luksuznu jahtu vrednu 300 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    1. jul 2024 | 16:20

    Ускоро ће све бити обрнуто.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA