Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvat osuđen u Rusiji na 23 godine zatvora zbog učestvovanja u ratu na strani Ukrajine: "Ti si plaćenik"

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vjekoslav je osuđen za pokušaj promene ustavnog poretka Rusije i učestvovanje u ratu kao plaćenik. Jednaku kaznu su dobili Birtanac Džon Harding i Šveđanin Matijas Gustafson

  • 0
Vjekoslav Prebeg Foto:Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia

Hrvat Vjekoslav Prebeg osuđen je na 23 godine zatvora u Rusiji i on je jedan od petorice stranih državljana kojima je juče na sudu u Rostovu na Donu izrečena zatvorska kazna.

Kazne su se kretale od 3,5 godine do maksimalnih 23 koje je dobio Vjekoslav.

Vjekoslav je osuđen za pokušaj promene ustavnog poretka Rusije i učestvovanje u ratu kao plaćenik. Jednaku kaznu su dobili Birtanac Džon Harding i Šveđanin Matijas Gustafson, prenosi Index.

Inače, reč je o dve godine dužoj kazni nego što je tražilo tamošnje državno tužilaštvo, a sudilo mu se u odsutnosti jer je, podsetimo, kao ruski ratni zarobljenik, razmijenjen 2022. godine i prebačen u Hrvatsku.

Druga dvojica britanskih državljana, Andrej Hil i Dilan Hili, osuđeni su za učestvovanje u ratu kao plaćenici. Hilu je izrečena četvorogodišnja kazna, dok je Hili osuđen na tri godine i šest meseci.

U Kijev otišao 2019. godine, a 2020. godine se prijavio u vojsku

Podsetimo, vojnik po zanimanju, Prebeg je ranije ispričao za Reuters da je otišao u Kijev 2019. godine jer je želeo pomoći Ukrajini u njenom istočnom ratu protiv proruskih separatista, a 2020. prijavio se u ukrajinsku vojsku.

Njegov bataljon bio je na prvoj crti napada kada je ruska invazija započela. Brojčano nadjačani, bili su prisiljeni na povlačenje. Mesec dana kasnije, tokom borbi u blizini južnog grada Mariupolja, zarobili su ga ruski vojnici, koji su ga odveli u stožer svoje jedinice u napuštenoj vojarni.

"Kad sam stigao onde, izveli su me iz auta; glava mi je bila pokrivena nekakvom vrećom. Odmah sam dobio udarac u glavu, slomljen mi je nos i počelo je brutalno ispitivanje", rekao je Prebeg za Reuters.

"Govorili su: Hajde da ga ubijemo pa ćemo reći da je pokušao da pobegne"

Reutersu je ispričao da je tamošnje nasilno postupanje prestalo kada je intervenirao zapovednik jedinice. Prebegu je rekao da mu je dopušteno da se istušira i dao mu je hranu i nešto toplo za piće.

"Proveo sam noć u garaži s drugim ratnim zarobljenicima zavezanih očiju pre nego što su me prebacili u istočnu regiju Donjecka. Stražari su stalno potezali oružje na mene, stavljali su nož na razne delove tela. To su radili jer sam bio stranac i sve vrijeme su govorili: 'Ti si plaćenik.' Govorili su: 'Hajdemo da ga ubijemo pa ćemo reći da je pokušao da pobegne' U jednom trenutku su me toliko pretukli da sam izgubio svest", ispričao je Prebeg za Reuters.

Rusija negira torturu

Rusija negira torturu ili druge oblike maltretiranja ratnih zarobljenika. Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar Prebegovih tvrdnji o maltretiranju ruskih vojnika.

Nakon što mu je rečeno da će u zatvoru morati provesti više od tri godine, Prebeg je pušten nakon pet meseci u razmeni zatvorenika zajedno s još gotovo 300 drugih, među kojima je bilo i nekoliko stranaca. Tada je rekao da se neće vraćati u Ukrajinu.

(Telegaf.rs)

Video: Hronologija krvavog pira koji danima potresa ceo region

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA