Vreme čitanja: oko 1 min.

Nestvaran prizor u Jadranskom moru: Morski pas snimljen kako jede iz ruke ribaru

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije neobično videti plavu ajkulu u ovo doba godine, jer ovi morski psi dolaze u plići deo kako bi jeli, očistili se od parazita ili zato što na svet donose mlade

  • 0
Branko Dragišić, Plava ajkula, Budva Crna Gora Foto: Facebook/Branko Dragišić

Morski pas modrulj snimljen je u Jadranskom moru kako jede ribaru iz ruke.

Snimak, koji je objavljen na Facebooku, nastao je nedaleko od mesta Trpanj na Pelješcu.

Nije neobično videti plavu ajkulu u ovo doba godine, jer ovi morski psi dolaze u plići deo kako bi jeli, očistili se od parazita ili zato što na svet donose mlade. Ovaj je modrulj je izgleda došao po hranu, jer se na snimku vidi kako jede iz ruke čoveku, piše Jutarnji.

Modrulji je morski pas koji može narasti i do pet metara. Smatra se potencijalno opasnom vrstom, ali to ne znači da treba paničiti kada ga vidimo. Kad nas ugleda, on obično pobegne. Ako se i približi, to je zato što je znatiželjan. Ukoliko shvati da nije ugrožen, rado će doći do ronioca, pa će ga čak i dotaći glavom.

Napašće u veoma retkim situacijama, baš kao i druge divlje životinje, i to onda kada se provocira. Kupači zbog toga ne moraju niti najmanje da brinu. Princip zaštite od modrulja je vrlo jednostavan: ako mi ne diramo njih, neće ni oni nas. Statistika to jasno pokazuje. U zadnjih stotinu godina je u svetu bilo manje od deset neprovociranih napada.

"Svaki morski pas u moru nam je bitan. Potrebno je da prestanemo da ih lovimo i da ih zaštitimo. Bez njihove prisutnosti dovodimo u opasnost i našu egzistenciju", rekao je za Jutarnji domaći stručnjak za morski život Pero Ugarković.

U Hrvatskoj je modrulj osetljiva vrsta, pa je njegov izlov, kao i uznemiravanje, strogo zabranjeno.

(Telegraf.rs)

Video: Životinja joj je "tražila" da joj pomogne: Ova hrabra devojka je izvadila udicu iz usta tigar ajkule

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA