Reka Ukrina neprirodno zamućena ovih dana, meštani sumnjaju na rudnik: "Čudne je crvene boje"

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš se i sam uverio u ovu boju reke Ukrine i objavio snimak na kojem se vidi kakva je reka na kupalištu Prljača u Štrpcima

Reka Ukrina ovih dana je ponovo zamućena što stvara zabrinutost kod građana Republike Srpske koji su situaciju prijavili nadležnim organima kako bi ispitali šta se događa.

Kako kažu meštani, ona je ovih dana "neprirodno zamućena, crvene boje" zbog čega sumnjaju da je uzrok tome ispuštanje jalovine iz rudnika Stanari.

Za Nezavisne novine je potvrđeno iz Inspektorata RS da su izašli po prijavi i utvrdili da je većina odvodnih kanala očišćena na površinskom kopu Ostružnja, te su EFT - Rudnik i TE Stanari naložili da očiste i ostale, ali i da provere kvalitet vode.

"S tim u vezi, privrednom subjektu je naloženo da izvrši čišćenje kanala za prikupljanje vode sa kosina etaža, koji se nalaze uz puteve uspostavljene na površinskom kopu Ostružnja, da u celosti izvrši čišćenje kanala koji se nalazi između PK Ostružnja i regionalnog puta, te da izvrši monitoring kvaliteta vode putem ovlaštene institucije na način kako je to propisano ekološkom dozvolom", kažu iz Inspektorata RS.

Pojašnjavaju da je površinski kop Ostružnja trenutno u fazi pripreme, odnosno da se tek izgrađuju te postavljaju objekti i oprema za korišćenje, otvaranje i eksploataciju uglja.

"S obzirom na to da objekti i oprema za prikupljanje, tretiranje i odvodnju oborinskih voda još nisu završeni, usled obilne kiše koja je nastupila u večernjim satima došlo je do sapiranja zemljišta sa manipulativnih površina u tolikoj meri da postojeći kapaciteti za prihvatanje, odvodnju i tretiranje nisu bili dovoljni. Na površinskom kopu Ostružnja zasad su izgrađeni ili su u fazi izgradnje taložnik za slivne i otpadne vode sa sjeverne ekspozicije, dva taložnika za slivne i otpadne vode sa južne ekspozicije kopa i dva obodna kanala sa istočne i zapadne strane na severnoj ekspoziciji", navode iz Inspektorata RS.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš se i sam uverio u ovu boju reke Ukrine i objavio snimak na kojem se vidi kakva je reka na kupalištu Prljača u Štrpcima.

Inače, ova reka protiče zapadnim delom Republike Srpske, predstavlja desnu pritoku reke Save.

(Telegraf.rs)

Video: Prijatelj objavio poslednje snimke proslave rođendana nestale Ane Volš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA