Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova pretraga terena: Zbog smrti dečaka (9) iz Češke odložena je vojna vežba na poligonu kod Knina

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trenutno je šest ploča upozorenja koje na hrvatskom i engleskom jeziku govore da je celina 3 opasno područje i da se ulazi na vlastitu odgovornost i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva

  • 0
Vojska Hrvatske, Hrvatska Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH) potvrdilo je da se odlaže ovonedeljna vojna vežba na poligonu "Josip Markić" kod Knina, poznatijem kao Crvena zemlja, a sve zbog tragedije u kojoj je nedavno poginuo dečak iz Češke.

Zato je odložena i vojna vežba koja je bila najavljena od danas do 27. juna, preneo je portal Index.

"Iako se nakon svake vojne vežbe koja uključuje bojevo gađanje posvećuje posebna pažnja pronalasku neeksplodiranih sredstava i sprovodi se pirotehnička sanacija terena, vanredno je odlučeno da se hitno napravi dodatna kontrola i utvrdi trenutni nivo zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima celine 3 (područje ciljeva gde se sprovode bojeva gađanja) na vojnom poligonu 'Josip Markić'.

Budući da će pirotehničari raditi dodatni pregled i uzorkovanje terena na celini 3, sve planirane aktivnosti obuke s bojevom municijom koje su se trebale sprovesti ove nedelje odložene su za idući period", rekli su iz MORH za RTL.

Zbog toga, postaviće se i dodatne ploče upozorenja. Trenutno je šest ploča upozorenja koje na hrvatskom i engleskom jeziku govore da je celina 3 opasno područje i da se ulazi na vlastitu odgovornost i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva.

Podsetimo, otac 9-godišnjaka je uprkos upozorenju na tablama s tog poligona uzeo eksplozivno sredstvo koje se aktiviralo kada je porodica stala kod Obrovca. Dečak je poginuo, a njegova majka i podorična prijateljica su teško povređene, o čemu je portal Telegraf.rs rnaije izvestio.

Otac se tereti za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, a slučaj je prepušten Češkoj.

Nakon tragedije u Obrovcu, MORH je najavio dodatne table s upozorenjima uz postojeće. Pirotehničari će pregledati teren koji je označen kao zona prelaska na vlastitu odgovornost.

(Telegraf.rs)

Video: Stravični snimci iz poplavljene Hrvatske: Izlile se Zrmanja i Otuča, Gračac i Obrovac pod vodom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA