Vreme čitanja: oko 2 min.

Otac se fotografisao sa granatom koja mu je posle ubila dete? Detalji užasa kod Obrovca

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon nesreće, prema pisanju medija, još nekoliko granata pronađeno je na tom terenu

  • 0
minsko polje Foto: Pixabay

Otac dečaka koji je u sredu poginuo u eksploziji granate kod Obrovca u Hrvatskoj, navodno se fotografisao sa eksplozivom uoči tragedije.

U eksploziji su povređene još dve osobe, svi državljani Češke.

Ministarstvo odbrane Hrvatske i Oružane snega izrazili su žaljenje zbog tragedije i uputili apel javnosti da poštuju table upozorenja koje jasno sugerišu da je područje vojnog poligona opasno.

"Table upozorenja jasno sugerišu da je na području vojnog poligona 'Josip Markić' ulazak na sopstvenu odgovornost, da je to opasno područje i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva. Ističemo da vojni poligon 'Josip Markić' postoji niz decenija i da se ovakva tragedija dosad nikad nije dogodila", saopštio je MORH.

Kako navode, poligon nije stalno zatvoren

"On je zatvoren kad se održavaju vežbe i to se najavljuje. Mi smo komunicirali s vojskom. Međutim, tamo su postavljene oznake jasno za sve posetioce", rekao je direktor policije Nikola Milina.

RTL je objavio da se otac fotografisao sa granatom koju su poneli sa sobom, a dečak ju je kasnije slučajno aktivirao kod Obrovca i to nakon što se automobil pokvario.

Pronađeno još nekoliko granata

"Nažalost, olako se to sve shvatilo, kao i ono što su Česi kao 'vojne suvenire' našli na poligonu", rekao je za Dnevnik Nove TV penzionisani general Slavko Barić. On je upoznat sa svim detaljima slučaja i tvrdi da su najverovatnije sa sobom odneli protivpešadijsku granatu.

"Očigledno se radilo o gađanju. To su prilično osetljiva sredstva gde je najmanji dodir potreban da dođe do eksplozije", objasnio je Barić.

Nakon nesreće, prema pisanju medija, još nekoliko granata pronađeno je na tom terenu iako je vojska pre odlaska, kaže Barić, dužna da proveri je li teren očišćen i ima li zaostalog streljiva.

"Ja verujem da je zapovednik svestan da je potrebno izvršiti kontrolu tog područja. Trebalo bi ponovno izvršiti kontrolu celog područja jer je moguće da ima još zaostalih sredstava", napomenuo je.

Najveća je odgovornost na ljudima koji se ogluše i lutaju zabranjenim zonama.

"Da vi postavite bilo kakvu stražu, to ne postoji gotovo nigde. I zemlje koje imaju veće vojske stavljaju ograde ili stavljaju ovakve table", rekao je.

(Telegraf.rs

Video: U Zagrebu preminula dva pacijenta obolela od legionele

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA