≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Telegraf saznaje kako je došlo do kolapsa koji je ostavio pola Balkana bez struje: Evo gde je tačno problem

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nezvanično saznajemo, razlog je prekomerno korišćenje više energije u regionu

  • 0
Električna energija struja dalekovod bandera Foto: Mateja Beljan

Kako Telegraf nezvanično saznaje, do kolapsa koji je ostavio pola Balkana bez struje, došlo je zbog ispada na dalekovodu Ribarevine PG.

Nezvanično saznajemo, razlog je prekomerno korišćenje više energije u regionu.

Hrvatska novinska agencija HINA nezvanično saznaje od hrvatskog operatora prenosnog sistema, došlo je do kvara elektromreže kroz tri zemlje – prvo je počelo u Crnoj Gori, zatim je nestanak struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a potom i deo Hrvatske – celu Dalmaciju, sve put do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako navodi Hina, nikada nije došlo do sloma elektroenergetskog sistema kroz tri države. Saznaju i da dispečeri trenutno mahnito razgovaraju jedni sa drugima, država sa državom, da utvrde šta se desilo i da smisle plan oporavka, jer nijedna država ne može biti izolovana u pogledu napajanja jer su sve priključene na dalekovode. Uzrok još nije poznat, zasad se spekuliše da je potrošnja skočila zbog visokih temperatura i da je sistem u jednom trenutku doživeo kolaps.

U toku aktivnosti na uspostavljanju sistema

Za prenos električne energije u BiH nadležan je Nezavisni operator sistema u BiH NOS. Kako navode odatle za Klix.ba u toku su aktivnosti na uspostavljanju sistema, prosleđivanju napona hidroelektrana i termoelektrana i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susednim sistemima.

- Još uvek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja celokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbedna postrojenja u Termoelektrani Tuzla - rekao je za Klik.ba direktor Termoelektrana Tuzla Fuad Muminović.

(Telegraf.rs)

Video: Doktorka Doma zdravlja Voždovac uputila apel za najtopliji dan: "Ne izlaziti i hidrirati se"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA