≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Uživo Potpuni energetski kolaps u komšiluku Srbije: Crna Gora, Bosna, Hrvatska i Albanija polako dobijaju struju

A. M.

Vreme čitanja: oko 8 min.

Kako Telegraf nezvanično saznaje, do kolapsa koji je ostavio pola Balkana bez struje, došlo je zbog ispada na dalekovodu Ribarevine PG

  • 21
Energetika struja Elektroprivreda dalekovod Foto-ilustracija: Shutterstock

Danas oko 12.25 sati došlo je do prekida u snabedvanju električnom energijom.

Cela Dalmacija oko 12.25 sati ostala je bez struje, a prekid struje je prijavljen i u BiH. Bez električne energije ostalo je i celo područje Crne Gore, a struje nema ni u delovima Albanije.

Kako Telegraf nezvanično saznaje, do kolapsa koji je ostavio pola Balkana bez struje, došlo je zbog ispada na dalekovodu Ribarevine PG.

Kako saznajemo, struja je polako počela da se vraća u nekim delovima Crne Gore i Hrvatske.

Haos u regionu zbog nestanka struje pratite u našem blogu:

16.15 Svi gradovi u Crnoj Gori dobili su napajanje strujom tako da su svi potrošači snabdeveni

To je zvanično na konferenciji za novinare Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) saopštio direktor Nacionalnog dispečerskog centra Ranko Redžić. On je kazao da se u 12.25 desio poremećaj regionalnih razmera koji je zahvatio veći deo Crne Gore, osim severnih opština, kao i veći deo Hrvatske, Albanije i Bosne i Hercegovine (BiH).

"Nemamo informaciju šta se tačno desilo i šta je dovelo do ovoga, a to će utvrditi Evropsko udruženje operatora prenosnog sistema koje je u okviru Evropske komisije (EK). Oni će imati detaljne i precizne informacije nakon sprovedene istrage", kazao je Redžić.

Poručio je i da ljudski faktor nije uzrok ovog događaja i da se o tome ne treba ni razmišljati, te da se ovakav poremećaj nije desio u Crnoj Gori u poslednjih 30 godina.

15.50 Đokić: Ne zna se koja je država i njen operator sistema prenosne mreže odgovorna

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas, povodom nestanka električne energije u celoj BiH, da u ovom času ne postoje precizne informacije o tome koja je država i njen operator sistema prenosne mreže odgovorna za raspad prenosne mreže.

"Neophodna je daleko veća koordinacija aktivnosti u vezi sa prenosnom mrežom u širem regionu", izjavio je Đokić, prenosi Srna.

15.40 Veći deo BiH dobio struju, uskoro normalizacija u celoj državi

Nezavisni operator sistema BiH je kompletirao energizaciju svih 400kV i 220kV transformatorskih stanica te dao naloge i upute centrima upravljanja proizvodnjom i operativnim područjima Elektroprenosa BiH za sukcesivno uključivanje proizvodnih objekata i konzumnih transformatorskih stanica 110/x kV.

15.20 Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić ocenio je danas povodom nestanka električne energije u Bosni i Hercegovini da se radi o preopterećenju mreže

"Problem u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje dovelo je do nestanka struje i u većem delu Bosne i Hercegovine. Svi napori usmereni su ka što skorijem rešavanju navedenog problema i povratku električne energije u domove", rekao je Lakić, prenosi N1 Sarajevo.

U pogon se, kaže, vraćaju federalne termoelektrane i hidroelektrane.

"Najbitnije je da vraćamo u pogon termoelektrane i hidroelektrane i pozdravljam sve napore koje elektrodistributivna preduzeća ulažu kako bi se što pre normalizovala distribucija električne energije. Sistem se polako vraća. Struja je puštena u Tuzli, Kaknju, Banjaluci, a polako se vraća i u sarajevska naselja. Moramo biti oprezni i sve uraditi polako kako ne bi izazvali novi kolaps i veće havarije. Za sada je sve pod kontrolom", naglasio je Lakić.

15.12 Struja u velikom delu Albanije nestala je zbog kvara na interkonektivnom vodu sa Grčkom, a koji je izazvan zbog visokih temperatura

Operater prenosnog sistema (OST) naveo je da su velike količine prenosa, kao i ekstremne temperature uzroci potpunog isključenja dalekovoda, prenosi Albanijan post. Nakon prekida, struja se vratila u Tiranu i druge gradove zemlje u kojima je bilo problema.

15.05 Potvrđeno šta je uzrok nestanka struje: Požar na dalekovodu na granici sa BiH, potrebni helikopteri

Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posledica regionalnog kvara.

14.50 Oglasili se iz HEP i saopštili da je veliki kvar u pitanju: Evo kada će biti sve sanirano

"Veliki je kvar, ne sećam se zadnjih 20-ak godina da je na tako širokom području bio tako veliki kvar", rekli su iz HEP za Radio Dalmaciju.

14.38 Hrvatski ministar ekonomije Ante Šušnjar i šef Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema obratili se javnosti

"Utvrđuju se detalji i uzroci. Naše službe nisu utvrdile da se radi o kvaru kod nas. Radi se o vrlo osetljivim stvarima, pa su sve dežurne ekipe na terenu. Mislim da će svi građani u vrlo kratkom roku dobiti struju", rekao je ministar ekonomije Ante Šušnjar.

"Za ovakve incidente se na europskoj nivou se osnivaju radne grupe koje istražuju ovakve stvari. Takve istrage traju šest meseci", dodao je Danko Blažević šef Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema Hrvatskog operatora prenosnog sistema (HOPS).

14.31 CEDIS: Problemi na prenosnoj mreži

Iz CEDIS-a su za Telegraf.rs potvrdili da su problemi sa nestankom struje nastali na prenosnoj mreži. Dodali su da se obratimo kompaniji CGES.

14.30 Stručnjak za Telegraf povodom elektro-havarije na Balkanu: Srbija zbog ovoga nije imala problem!

Oko sat i po vremena od havarije, koja je ostavila ovog podneva pola Balkana bez struje, energija se polako vraća u domaćinstva u Crnoj Gori, Dalmaciji, BiH... a nas je zanimalo koliko bi ovakve situacije mogle da se ponavljaju u budućnosti. Odgovor smo potražili od šefa katedre za energetiku na Elektronskom fakultetu u Nišu, Milutina Petronijevića.

14.17 "Kvar je regionalnog karaktera"

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je da je kvar regionalnog karaktera, ali da električna energija dospeva do CEDIS-a koji radi na tome da ponovo uključi sve gradove.

14.15 Struja se vraća i u BiH

Iz Vlade FBiH tvrde da se struje vraća postepeno jer su uključeni Blokovi u Tuzli i Kaknju i HE u Jablanici.

14.12 Bolnice radile preko agregata, struja se vratila i u Stobreč

Prema izveštaju ministra zdravstva Vilija Beroša u bolnicama nije bilo problema zbog nestanka struje jer su radile preko agregata.

14.10 Nemaju struje, a temperature idu ka 40°C: Pola Balkana ispalo iz elektro-sistema, a ima još jedna čudna pojava

Da stvar bude gora, u svim ovim predelima u kojima je došlo do energetskog kolapsa je vrelo i vrlo neugodno. Temperature su već oko podneva prešle 35°C, a u ovom času približavaju se 40°C.

14.05 Ovakav haos je nastao na ulicama Splita kada se dogodio kolaps na Balkanu

Split je danas ostao bez struje, koja se u međuvremenu vratila.

Na ulicama je bio haos.

14.01 Električna energija se vratila u Podgoricu i Budvu

14.00 HEP: Nestanak struje u Hrvatskoj izazvao međunarodni poremećaj u snabdevanju

Prekid snabdevanja električnom energijom u delovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, navodi se u saopštenju Hrvatske elektro privrede (HEP).

Hrvatski operater prenosnog sistema (HOPS) vrši analizu sa operaterima sustava susednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida snabdevanja strujom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati distribuciju električne energije građanima Hrvatske u što kraćem roku, prenosi Index.hr.

Što se tiče distribucijske mreže, HEP je saopštio da na mreži nema oštećenja.

13.54 Pogledajte kako izgleda vožnja Sarajevom bez semafora

Na ulicama Sarajeva je nastao saobraćajni kolaps nakon što je došlo do prekida u napajanju električnom energijom u skoro celom regionu.

13.45 Asanović: Struja nestala zbog poremaćaja regionalnih razmera za koji se još ne zna uzrok

Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović zvanično je kazao "Vijestima" da je usled poremećaja regionalnih razmera došlo do nestanka napona u na teritoriji cele Crne Gore, osim severa, kao i do ispada i beznaponskih stanja većih razmera došlo je i u zemljama okruženja - Albanija, Bosna i Hercegovina i značajan deo Hrvatske.

"Uzrok jos nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rešavanju problema i obezbeđenju napajanja enenergijom svih potrošača u Crnoj Gori", rekao je Asanović.

On je pojasnio da je primarni cilj je da se podigne i uspostavi normalan rad prenosne mreže i intekonekcija.

"A uporedo sa kolegama iz CEDIS-a se obezbeđuje postepeno napajanje svih postrošača u Crnoj Gori".

13.42 Struja se vraća u Crnu Goru

Gotovo celo područje Crne Gore bilo je bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postupno uključenje, piše crnogorski list Pobjeda.

Kako Telegraf.rs saznaje struja se u Petrovac vratila pre 20 minuta, odnosno oko 13.30 časova, a nije je bilo oko sat vremena.

Struje, međutim, i dalje nema u Dalmaciji, BiH i Albaniji.

Kako saznaje Televizija Vijesti, od gradova u Crnoj Gori struju su sve vreme imali samo Pljevlja i Žabljak.

13.40 Vratila se struja u Splitu

U Splitu se vratila struja.

13.35 Telegraf saznaje kako je došlo do kolapsa koji je ostavio pola Balkana bez struje

Kako Telegraf nezvanično saznaje, do kolapsa koji je ostavio pola Balkana bez struje, došlo je zbog ispada na dalekovodu Ribarevine PG.

Nezvanično saznajemo, razlog je prekomerno korišćenje više energije u regionu.

13.20 I Albanija ostala bez struje

Većina gradova u Albaniji ostala isto bez struje, a prema prvim informacijama uzrok je kvar na visokonaponskim vodovima.

Bez struje su ostali Tirana, Drač, Elbasani, Gjirokastra, Kukeši, Leža, Saranda i Skadar, piše Albanijan post.

13.10 Poznato zašto su skoro cela Crna Gora i delovi Bosne i Hrvatske ostali bez struje

Zbog ispada na mreži bez napajanja električnom energijom je skoro celo područje Crne Gore, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Iz CEDIS-a su kazali da je struja nestala zbog ispada na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

12.50 Bez struje i u BiH i Crnoj Gori

Širom Bosne i Hercegovine građani prijavljuju nestanak struje. Prema do kojih je došao Klix.ba, veći deo Bosne i Hercegovine je ostao bez struje uključujući Sarajevo i Zenicu.

Kako javljaju čitaoci, struje nema u Banjaluci, Prnjavoru, Kotor Varošu, Derventi..

Zbog ispada na mreži bez napajanja je skoro celo područje Crne Gore, saopšteno je iz CEDIS-a, prenose Vijesti.

Struje nema u Budvi, Baru, Risnu, Podgorici...

Pobjeda javlja da je izbio požar na jednom od dalekovoda. Bez struje je, navode i Zeta.

Nije poznato kada bi problem mogao biti rešen, piše Pobjeda.me.

12.45 Delovi Dalmacije bez struje

Bez struje su ostali Split, Omiš, Makarska, Dubrovnik i Župa Dubrovačka, Kaštela, Solin, Vodice, Prvić, Zadar, Starigrad Paklenica, brojna ostrva... Čini se da struje nema u praktično celoj Dalmaciji.

Struje nema ni u delu Slavonije. Reč je o Slavonskom Brodu i Vinkovcima.

Zasad nema nikakvih informacija iz HEP-a. U jednom je trenutku pala je i HEP-ova stranica, piše Index.

(Telegraf.rs)

Video: Zastrašujuć snimak iz Kine: Tornado udario u toranj za struju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prle

    21. jun 2024 | 13:58

    Neka im pošalje EU i NATO!

  • Ogi

    21. jun 2024 | 15:01

    Srbija je za nas druga dimenzija, drugi nivo u svemu. Ovo nam se cesto desava u CG sto zimi sto ljeti. Sramota a busamo se i glumimo velicinu

  • XYZ

    21. jun 2024 | 13:36

    Eto kako je Crna Gora vazna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA