Vreme čitanja: oko 2 min.

Zmija dugačka tri metra zaprepastila građane na Balkanu, stručnjak otkrio koja je vrsta: "U ovo doba se pare"

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na napadača reaguje bežanjem na stablo ili grmlje ili zauzimanjem preteće poze, pomeranjem repa i ispuštanjem smrdljive tečnosti

  • 0

Zmija, uočena u okolini Mostara, zadivila je i u isto vreme uznemirila ljude širom Balkana. Naime, u pitanju je gmizavac dug oko tri metra zbog čega su i stručnjaci bili zbunjeni o kojoj vrsti je reč. Na prvi pogled, reč je o četvoroprugom smuku, ali da može biti pre zmija smuk.

Direktor ZOO vrta Zagreb, Ivan Cizelj, koji je dugo godina bio kurator za zmije u toj ustanovi, kaže kako je video-snimak nastao iz daljine i lošeg je kvaliteta pa ne može biti siguran o kojoj se zmiji radi.

"Stvarno nisam 100 odsto siguran, ali meni se čini da je ovo pre smuk nego četvoroprugi smuk. Obe vrste mogu biti dosta velike, ali četvoroprugi smuk nije tako taman", smatra Cizelj.

Smuk (Zamenis longissimus) je neotrovna zmija koja naseljava prostor od srednje i južne Europe, preko obala Crnog mora i Kavkaza do severa Irana. Uglavnom naraste do 140 centimetara, ali ima i onih koje su daleko veće. U ovo doba godine se pare, a zanimljivo je da se njihovi mladi iz jaja izlegnu nakon dva meseca.

Ova vrsta zmije uglavnom se kreće po mestima gde ima dovoljno biljnog pokrova ili kamenja da prođe nezapaženo i da može brzo pobeći u sklonište. Glavna skrovišta su joj pukotine u tlu, rupe ispod kamenja, ruševine, daske... Najaktivnija je u ranim jutarnjim satima i popodne, a tokom vrućih leta aktivna je noću.

Poluarborealna je vrsta te se dobro penje pa je često viđena na drveću i grmlju. Na napadača reaguje bežanjem na stablo ili grmlje ili zauzimanjem preteće poze, pomeranjem repa i ispuštanjem smrdljive tečnosti. Hiberniraju od četiri do šest meseci, uglavnom između oktobra i marta.

Prirodni neprijatelji, osim ljudi, su im mačke, psi, ptice grabljivice, druge zmije, ježevi, kune i jazavci. Ona jede malene glodavce, ptice, šišmiše... Što se tiče dužine života, ona iznosi od 25 do 30 godina, piše Jutarnji list.

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA