Vreme čitanja: oko 1 min.

Dva lekara iz Bjelovara proglašena krivim za smrt male Matee: Preminula sa samo 15 meseci

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U prvom suđenju Opštinski sud je optužene oslobodio optužbi, ali je sud u Zadru ukinuo presudu

  • 0
Beba, noge, bebine noge Foto: Pixabay

Opštinski sud u Bjelovaru u ponovljenom je suđenju proglasio krivim dvoje od ukupno troje bjelovarskih lekara kojima se sudilo zbog optužbi za nesavesno lečenje devojčice Matee Matić, koja je krajem decembra 2015. godine preminula kada je imala samo 15 meseci, objavio je Bjelovar live.

U prvom suđenju Opštinski sud je optužene, dvoje lekara i jednu lekarsku, oslobodio optužbi, ali Županijski sud u Zadru je ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno razmatranje Opštinskom sudu u Bjelovaru.

Pedijatrima godina dana uslovnog zatvora

U ponovljenom suđenju u kojem je izricanje presude bilo u utorak, prvooptuženi lekar, doktor medicine, specijalista pedijatar Tomislav Miklić i trećeoptužena u ovom slučaju lekarka, takođe doktorka medicine, specijalista pedijatar Marija Hiđa Čohar, osuđeni su na godinu dana uslovnog zatvora, s uslovnim rokom od dve godine.

"Iz nehata su prouzrokovali pogoršanje bolesti pa je krivičnim delom prouzrokovana smrt jedne osobe", stoji kratko u nepravosnažnoj presudi na koju imaju pravo žalbe.

Drugooptuženi Tomislav Heged, inače specijalista radiolog, oslobođen je optužbi. Obrazloženje presude još uvek nije stiglo u pisanom obliku.

Postavljena pogrešna dijagnoza

Lekari se terete da su od 13. novembra do 5. decembra 2015. godine propustili pažljivo da pregledaju rendgenske snimke i laboratorijske nalaze, zbog čega nisu primereno lečili dete pa su postavili pogrešnu dijagnozu.

Bjelovar live je ranije pisao da je, prema nalazu obdukcije koja je obavljena u Zagrebu, smrt bebe prouzrokovana upalom srčanog mišića koja je od početne akutne upale zbog dugog trajanja prešla u subhroničnu. Nažalost, to je bilo kobno za 15-mesečnu Mateu.

Roditelji su bebu prvi put doveli kod lekara 13. novembra, a uprkos lečenju čiji je fokus bio na plućima, a ne na srcu, kako je zaključila struka, beba je preminula 5. decembra u Opštoj bolnici Bjelovar.

(Telegraf.rs)

Video: Nastavak suđenja Kecmanovićima po tužbi Dukića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA