Vreme čitanja: oko 2 min.

Malog Čeha (9) ubila eksplozija granate: Igrao se oružjem i kuckao njime o asfalt, čulo se zapomaganje

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Navodno se radi o granati ručnog minobacača koju su Česi poneli sa sobom * Navodno je reč o kolekcionarima

  • 0
Ručna bomba, granata, kašikara Foto: Shutterstock

Na području Obrovca juče oko 18 sati, došlo je do eksplozije u kojoj je poginulo dete. Dve žene kolima Hitne medicinske pomoći prevezene su u Opštu bolnicu Zadar na pružanje daljnje lekarske pomoći, ali i jedan muškarac. Reč je o češkim državljanima, prenosi Index.

Kako je potvrdila policija, ipak se ne radi o eksploziji mine zaostale iz rata, nego o eksploziji eksplozivnog sredstva koje je bilo u automobilu u kojem se nalazila češka porodica.

RTL je večeras objavio da se, prema nezvaničnim saznanjima, navodno radi o granati ručnog minobacača koju su Česi poneli sa sobom. Navodno se radi o kolekcionarima takvih čaura i ostataka minsko-eksplozivnih sredstava.

Automobil im se pokvario i devetogodišnji dečak se najverovatnije igrao van automobila s tom granatom, kuckao njome o asfalt, dakle o tvrdu površinu, što je bilo dovoljno da ona eksplodira jer takve naprave nemaju osigurač, nego se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu.

Policija nastavlja kriminalističko istraživanje koje bi trebalo da pokaže odakle Česima opasni projektil i protiv koga će sve biti podignute krivične prijave.

Do eksplozije je došlo kada se porodica zbog kvara automobila zaustavila na odmorištu.

U autu bilo više eksplozivnih naprava?

Dnevnik Nove TV nezvanično saznaje da je dete eksplozivnu napravu iznelo iz vozila i da nije bila jedina.

"Začula se eksplozija, nešto je eksplodiralo, zatim sam čuo zapomaganje, jauk. Došao sam na lice mesta, jedna žena je ležala povređena, dete je ležalo nepomično", ispričao je očevidac Slobodan za Novu TV.

"Gospođa stara 48 godina ima teške povrede oka. Druga gospođa stara 33 godine nakon inicijalne obrade odmah je prevezena u operacionu salu, operisana je i utvrđene su teške povrede stomaka", izvestio je doktor Nediljko Jović iz Opšte bolnice Zadar.

Policija još utvrđuje šta se dogodilo

Policija još utvrđuje šta je uzrok tragedije.

"Sprovedenim merama i radnjama i samim kriminalističkim istraživanjem, zasad nepoznato eksplozivno sredstvo nalazilo se prethodno u automobilu, a nakon što je ono izvađeno iz automobila, došlo je do eksplozije", potvrdila je Ivana Grbin, portparolka PU zadarske.

Prva informacija bila je da se radi o mini zaostaloj iz rata, međutim ispostavilo se da to ipak nije slučaj.

HRT je jutro javio da se iz bolnice saznaje da su dve žene primljene na odeljenje oftalmologije i hirurgije.

Češki diplomata: Možda je neko doneo minu iz šume

Portparol češkog ministarstva spoljnih poslova Danijel Drejk potvrdio je danas da je češka ambasada u kontaktu sa istražiteljima.

Pavel Pešek, direktor konzularnog odeljenja češkog ministarstva spoljnih poslova, za češku televiziju je rekao da je jedan od scenarija i taj da je neko iz šume u automobil doneo neeksplodiranu minu ili granatu. Dodao je, ipak, da niti taj scenario, a niti scenario o eksploziji neke druge eksplozivne naprave u automobilu ne mora da bude istinit, prenosi ČT24.

(Telegraf.rs)

Video: Ručna granata izazvala eksploziju, istraga je u toku: "Povređene dve osobe, od kojih jedna teže"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA