≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gde su viđeni crvi mesojedi na Jadranu i šta ako vas ujede?

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre nekoliko godina jedno desetogodišnje dete se našlo "na meti" ovog opasnog crva dok se igralo u plićaku

  • 0
plaža, vatreni crv Foto: Shutterstock

Vatreni crvi, ili crvi mesojedi, kako ih neki nazivaju jer jedu mesu, i ove godine su uočeni na Jadranu.

Do sada su snimljeni na području Budve i Korčule, ali i u pojedinim delovima Italije.

Ukoliko vas se ovaj crv dočepa može biti veoma neprijatno, jer neurotoksin u njihovim čekinjama izaziva vrtoglavicu i glavobolju. Ono što treba znati jeste da je vatreni crv (Hermodice carunculata) u Jadranu autohtona vrsta, ali u poslednje vreme ima ga ga sve više u severnim krajevima, posebno leti.

Termofilna je vrsta, što znači da voli toplije vode. Crveno-bele je boje, a može narasti do 70 centimetara i doživeti devet godina starosti. Po prehrani je predator i strvinar koji se hrani velikim brojem morskih vrsta, od morskih zvezdi do riba.

Srodan je zmijama, telo mu je sastavljeno od brojnih prstenova, kojih može biti stotinu. Plavo-sivo-ružičaste su boje, a međusobno su odvojeni tankom svetložutom linijom. Na bokovima ima crvene ili smeđe škrge, ispod kojih su skrivene bele hitinske čekinje. Obično se spuštaju nadole, ali ako crv oseti da je u opasnosti, raširiće ih i podići u odbrambeni položaj.

Čekinje su vrlo tanke i čvrste poput iglica, a na sebi nose otrov. Njihovi vrhovi mogu se zabiti u telo kupača ili životinje i popucati. Otrov na njima može izazvati jaku iritaciju, crvenilo i dugotrajan svrab zbog čega je dobio naziv vatreni crv. Kod osetljivijih ljudi može čak nastati kratkotrajna paraliza dela tela.

Pre nekoliko godina jedno desetogodišnje dete se našlo "na meti" ovog opasnog crva. Dečak se igrao u plićaku u Rogoznici kada je došao u kontakt sa čekinjama, a ubrzo je završio u Hitnoj pomoći.

- Sin je bio u plićaku sa gomilom ostale dece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osetio je jako žarenje i krenuli su plikovi po ruci. Na mestu ugriza bila je gomila malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla u Hitnu pomoć jer je bol počela da se širi i ispod pazuha. U Hitnoj su bili jako predusretljivi, dete je dobilo injekciju i kremu protiv opekotina. Ruka ga je pekla i celi sledeći dan, sada je bolje - rekla je svojevremeno detetova majka za 24 sata.hr.

(Telegraf.rs)

Video: Kineske slatkovodne meduze se zapatile na Adi: Kažu da nisu opasne

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA