Još jedan smrtni slučaj od legionele u Hrvatskoj

 
I. N.
I. N.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Iz KBC-a Zagreb ranije su potvrdili da se u bolnici pojavila legionela i da su je izolovali u vodi

Još jedna osoba preminula je danas od posledica legionele na zagrebačkom Rebru, javlja Index. Broj preminulih je sada porastao na tri.

Ukupno se legionarskom bolešću zarazilo šestoro ljudi, i to u bolnici. Svi preostali zaraženi imaju teške komorbiditete i imunokompromitirani su.

Iz KBC-a Zagreb ranije su potvrdili da se u bolnici pojavila legionela te da su je izolovali u vodi.

"Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodnom sistemu. U ovom trenutku je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", kazao je Milivoj Novak, pomoćnik direktora za kvalitet.

Iz bolnice su rekli da će u 17 sati održati konferenciju za medije.

O kakvoj bolesti se radi?

Bakterije legionele mogu uzrokovati blagu bolest koja se zove Pontijačna groznica sa simptomima sličnim gripu: groznica, slabost, glavobolja, bolovi u mišićima, piše na stranici Zavoda za javno zdravstvo. Nisu zabeleženi smrtni slučajevi. Iako je legionarska bolest sigurno postojala i ranije, bakterija legionela prvi put je otkrivena 1976. nakon velike epidemije među američkim legionarima tokom njihove konvencije u hotelu u Filadelfiji.

Legionele se nalaze u prirodi u raznim vodama poput reka, jezera i blata, obično u manjim brojevima. Opasnost nastaje kada uđu u vodene sisiteme koje je izgradio čovek, kao što su rashladni tornjevi, veliki sistemi za snabdevanje toplom vodom, ovlaživači, dekorativne fontane i sl., najčešće oštećenjem vodovodnih cevi, ulivanjem površinskih voda i neispravnim spojem potrošne vode npr. spoj na hidrantnu vodu.

Najčešći rizični činilac za obolevanje od legionarske bolesti je pušenje većih količina cigareta. Od ostalih faktora valja spomenuti osobe starije od 50 godina (posebno muškarci), hroničnu bolest pluća, transplantaciju organa, uzimanje većih doza kortikosteroida, oslabljeni imunološki sistem, kao i prekomerna konzumacija alkohola.

Leči se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

(Telegraf.rs)

Video: U čast Ivana Tasovca: Svečano otvaranje koncertne sezone Beogradske filharmonije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaza

    18. jun 2024 | 17:52

    Ja mislim da se u zadnje vreme nalazi najvise na nebu i to kad prolete avioni i ostave tragove iza sebe.Jel ovo novo ime korone i kad ce vakcina za nju???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA