Vreme čitanja: oko 1 min.

Održana prva sednica Vlade Hrvatske, Andrej Plenković zahvalio na poverenju

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U trećem mandatu premijera Andreja Plenkovića, vladu čini i desni Domovinski pokret vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, inače, bivšeg HDZ-ovca

  • 0
Andrej Plenković Tanjug

U Zagrebu je danas održana prva sednica nove hrvatske Vlade, u trećem mandatu premijera Andreja Plenkovića, koju čini i desni Domovinski pokret vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, inače, bivšeg HDZ-ovca.

Penavin pokret je uslovio formiranje Vlade sa HDZ-om ,između ostalog, i da Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca ne bude deo vlasti, iako je u protekla dva mandata podržava Plenkovićevu Vladu.

Plenković je zahvalio na poverenju novoj Vladi, koje, kako je rekao, obavezuje, te istakao da je velika čast "još jednom raditi za Hrvatsku.

Nova Vlada je zapravo manje-više stara Plenkovićeva izvršna vlast, koju čine trojica novih ministara iz Domovinskog pokreta.

Govoreći o programu, Plenković je ponovio da je on “sinteza političkih programa stranka koje su deo većine”.

“Želimo uspešnu, vitalnu, pravednu, savremenu i održivu Hrvatsku”, rekao je Plenković.

Ponovio je da je cilj Vade povećanje plata, ali i broja zaposlenih. Najavio je i povećanje penzija, naknada za novorođenčad, roditeljske naknade, socijalnih naknada, efikasnije zdravstvo...

Plenković je rekao da će biti predložen novi zakon o borbi protiv korupcije, a u narednih 60 dana napraviće nacionalni programi vezani za nacionalne manjine, ne precizirajući šta će on sadržavati.

“Čuvaćemo hrvatske granice, voditi računa o dignitetu Domovinskog rata, jačati uticaj Hrvatske u Evropi i svetu… U manje od dve godine realiziraćemo članstvo u OECD-u, jedinoj velikoj relevantnoj organizaciji kojoj Hrvatska treba pristupiti. Posebno ćemo voditi računa o Hrvatima izvan Hrvatske i o pravima konstitutivnog naroda u BiH”, rekao je hrvatski premijer na otvorenom delu sednice Vlade.

Ponovio je da su parlamentarni izbori bili “na ivici regularnosti” zbog protivustavnog ponašanja predsednika Republike Zorana Milanovića.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA