Ustavni sud Hrvatske: Milanović krši Ustav, ne može da bude mandatar ni premijer

 
A. M.
A. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

"Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštovao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju učesnika na izborima", rečeno je iz Ustavnog suda

Ustavni sud Hrvatske održao je vanrednu sednicu oko izbora i angažmana predsednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji.

"Ustavni sud upozorio je 18.3. Milanovića da njegovo kandidovanje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlašćenjima predsednika. Upozoren je da mora da podnese ostavku ako odluči da se kandiduje. Ustavni sud pozvao je predsednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu", rekao je predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na početku.

Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupala po upozorenju Ustavnog suda, rekao je Šeparović.

"Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštovao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju učesnika na izborima", dodaje.

"Tokom cele kampanje on je postupao suprotno Ustavu", kažu, prenosi Index.

"Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsednik republike, a da prethodno nije podneo ostavku, doveo u poziciju da ne može biti mandatar ni predsednik vlade", rekao je Šeparović.

On je dodao da je svako dužan da se drži Ustava i zakona.

"Ustav je iznad svih. Predsednik je blagovremeno upozoren da može učestvovati u kampanji, ali da mora podneti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može da bude mandatar", rekao je Šeparović.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA