Vreme čitanja: oko 2 min.

Luksuzna jahta ruskog milijardera isplovila iz brodogradilišta na Jadranu: Pod sankcijama je EU

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Royal Romance", odnosno "Kraljevska romansa" je plombirana i ostala je privezana u Trogiru kao "zaplenjena imovina bivšeg ukrajinskog zastupnika i Putinovog saveznika, oligarha Viktora Medvedčuka, u Ukrajini optuženog za veleizdaju"

  • 0
Royal Romance, jahta, Viktor Medvedčuk Foto: Anton Denisov / Sputnik / Profimedia

Danas je iz trogirskog brodogradilišta isplovila megajahta "Royal Romance" - skupoceno plovilo od 95 metara koje je pod sankcija EU, koje je unija uvela protiv osoba bliskih ruskom režimu, a nakon agresije te države na Ukrajinu.

Brod se nalazi na popisu sankcionisane imovine, te je blokiran pre nešto manje od dve godine na zahtev ukrajinskih vlasti u sklopu pružanja međunarodne pravne pomoći.

"Royal Romance", odnosno "Kraljevska romansa" je plombirana i ostala je privezana u Trogiru kao "zaplenjena imovina bivšeg ukrajinskog zastupnika i Putinovog saveznika, oligarha Viktora Medvedčuka, u Ukrajini optuženog za veleizdaju".

Sve se to događalo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, gde su među vrednom imovinom bile tri megajahte, "Royal Romance" u Trogiru, jedna u Skradinu i treća u Betini koja je "nestala", piše Slobodna Dalmacija.

Radi se o brodu "Irina VU", tada je bila u vlasništvu Ališera Usmanova i Irine Usmanove, kojem se gubi svaki trag, isplovio je lani iz betinske marine u nikad razjašnjenim okolnostima.

Tragom takvog scenarija – nestajanja – komentarisano je i isplovljavanje jahte "Royal Romance" koja je pod sankcijama, a neometano brodi splitskim akvatorijem. Međutim, tu je zasad i završen "izlet" jahte prema pučini, jer, kako navodi taj portal, imali su uvid u dozvolu za trosatnu plovidbu, izdanu od strane Lučke kapetanije Split, pod službenim obrazloženjem da se skupoceno plovilo sačuvalo od propadanja.

Tako barem stoji u "papirima", u odobrenju za dizanje cime i paljenje motora, usmeravanja kormila po strogo određenom kursu, a koju potpisuje lučki kapetan.

Odobrenje za, kako se službeno navodi, probnu plovidbu jahte "Royal Romance" potpisano je 18. januara, čime je udovoljeno zahtevu Advokatskog društva "Gajski, Grlić, Prkić i partneri" iz Zagreba koje zastupa kiparsku kompaniju "Lanelia Holdings" u vlasništvu Alekseja Inkina, ruskog državljanina koji nije pod sankcijama EU, a za kojeg se tvrdi da je stvarni vlasnik broda.

S druge strane, u dopisu Kapetanije se navodi kako su "i dalje na snazi međunarodne mere zabrane raspolaganja imovinom", te da je "obaveštenje o tome prethodno uručena zapovedniku broda i da je on s tim upoznat".

Probna plovidba na relaciji Trogir - Split - Trogir je i obavljena, a trajala je nepuna tri sata. Uz posadu, a redom su u pitanju domaći pomorci i zapovednik Valdi Bubica Šarić, tokom plovidbe su na jahti bili i predstavnici Lučke kapetanije, Stanice pomorske policije Split, uz advokate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA