Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvodnja Nuklearne elektrane Krško manja za oko 10 odsto zbog ranijeg privremenog gašenja

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Nuklearna elektrana Krško Foto: Telegraf

Nuklearna elektrana Krško (NEK) ove godine proizvešće oko 10 odsto manje struje nego što je prvobitno planirano.

To smanjenje posledica je jesenjeg šestonedeljnog gašenja zbog popravke curenja male cevi u primarnom sistemu, objavila je STA.

Kako slovenačka agencija podseća, elektrana je zatvorena iz predostrožnosti 6. oktobra, nakon što je otkriveno curenje unutar zgrade koja služi za zaštitu, da bi, nakon popravke, 17. novembra bila ponovo priključena na mrežu.

"Zbog tog neplaniranog gašenja, projektovana proizvodnja ove godine smanjena je na 5,33 teravat časa, ili 11 odsto manje od prvobitnog plana", rekao je danas predsednik NEK-a Gorazd Pfajfer.

On je naveo i da direktni trošak vanrednih popravki iznosi 13,8 miliona evra, ali je ocenio i da je operacija završena u "izuzetno kratkom roku i po najvišim standardima".

Oštećeni cevovod popravio je Vestinghaus, američka kompanija koja je isporučila originalnu tehnologiju sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada je fabrika izgrađena, navodi STA.

Agencija napominje da je NEK u suvlasništvu Slovenije i Hrvatske, kao i da je pokrenut 1983. godine, da bi u januaru dobio ekološku dozvolu za produžetak rada za još 20 godina, odnosno do 2043. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Poplava u blizini nuklearne elektrane Krško i fabrike lekova Krka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA