Vreme čitanja: oko 2 min.

Orkansko nevreme stiže u ovu zemlju našeg regiona: Slede grmljavinske oluje, poplave i snežna vejavica

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ponedeljak kratkotrajna stabilizacija vremena

  • 0
Sneg, grmljavina Foto-kolaž: Tanjug/Nenad Mihajlović, Pixabay

Sneg je počeo da veje u mnogim mestima u Srbiji, a sada orkansko nevreme stiže kod naših suseda. U noći između petka i subote veći deo Crne Gore zahvatiće veoma obilne padavine. Širom zemlje očekuje se jaka kiša, uz veoma obilne pljuskove sa grmljavinom. Padavine će biti praćene veoma jakim južnim vetrom.

Najobilnije padavine očekuju se tokom noći i u subotu ujutro, a najviše će ih biti u južnim, jugoistočnim i istočnim predelima. Biće uslova i za jače grmljavinske oluje i nepogode, ponegde i sa gradom.

Trenutne temperature kreću se od 4°C na severu, odnosno na Žabljaku do 18°C na jugu Crne Gore. Tokom noći uz pad temperature kiša će u planinama na severu preći u veoma obilni sneg.

Inače, tokom noći nad jugom Crne Gore formiraće se ciklon, koji će se vrlo brzo svojim centrom premeštati na jugoistok prema Egejskom moru.

Već u toku noći zbog formiranja ciklona, južni vetar biće u skretanju na veoma jak severni, povremeno sa olujnim udarima, na primorju olujna bura.

U subotu tokom dana kiša će preći u sneg u svim severnim i centralnim predelima, kao i na planinama na jugu.

Temperatura će se kretati od 0°C na severu do 16°C na jugu, u Podgorici do 12°C, uz pad temperature na -8 do 2°C tokom dana, a na jugu na  6 do 10°C.

Jak i olujni vetar na planinama će stvarati snežne nanose i smetove.

Inače, u naredna 24 sata očekuje se da padne od 20 do 60 mm padavina po kvadratnom metru, na jugu, jugoistoku i istoku i do 100 mm, lokalno na jugoistoku i do 150 mm. U planinskim predelima očekuje se da padne od 20 do 40 cm snega, a u nižim do 20 cm. Zbog olujnog vetra očekuju se snežni nanosi i smetovi.

Zbog veoma obilnih padavina očekuje se ponovni rast svih reka, koje su već pravile problem pre dva dana, kada je u mnogim predelima bilo poplava. Očekuje se nagli rast u slivu Lima, Pive, Tare, Zete, Morače, uz opasnost od poplava, uz opasnost od urbanih i bujičnih poplava, odrona i klizišta.

Na obali Jadrana očekuje se plavljenje od višemetarskih talasa.

Olujni vetar mogao bi da napravi i materijalnu štetu.

Bez preke potrebe ne preporučuje se kretanje na put u toku noći i sutrašnjeg dana.

Smirivanje vremena očekuje se u subotu uveče, uz prestanak padavina na jugu.

Drugog dana vikenda biće hladno, na severu, uz ledeni dan. U većem delu zemlje biće suvo, a sneg se očejzhe samo na severu.

U ponedeljak kratkotrajna stabilizacija vremena.

Već u utorak sledi uticaj novog ciklona, uz obilne grmljavinske pljuskove, na planinama na severu sa snegom, a duvaće jak i olujni južni vetar.

Inače, novembar je u proseku mesec sa najvećom količinom padavina u Crnoj Gori, uz veoma jaka olujna nevremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA