Poslednji berači kukuruza u Bosni: Kad se sakupe kolege sa posla, sve je lakše, "padne" i roštilj

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Ibrahim (72), najstariji berač, kaže da ga berba uvek vraća u detinjstvo

Vesela grupa, od starog do mladog, skupila se na njivi u selu Podovi kod Han Bile u opštini Travnik. Beru kukuruz uz šale, pesmu, piće i hranu. Poručuju da je lepo prisetiti se starih običaja i druženja od zore do mraka na njivama.

Društvance od njih osam, devet, koji, kako objašnjava jedan među njima, rade zajedno u firmi u Travniku. Okupljanje, kažu, ne može da prođe bez roštilja.

Snimljeni su i neki zanimljivi stari pomoćni alati za branje kukuruza. Najstariji član je ispričao kako se nekada bralo i ašikovalo na branju kukuruza. I kako se to nekada radilo.

Ibrahim (72), najstariji berač, kaže da ga berba uvek vraća u detinjstvo.

- Nabraćemo jedno dve tone danas, a onda mora da se reši kukuruzovina - kaže Ibrahim. Na kritike da je spor, kaže da je kasnio, ali da je uprkos tome najbrži.

- Moja mati je za dve kile zobi ceo dan radila. Ona samelje to i pomeša sa ječmom, napravi hleb. Kad si gladan, moraš sve jesti.

Pogledajte ceo prilog:

(Telegraf.rs)

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prle

    1. novembar 2023 | 07:45

    Lepo je prisetiti se davnih i teskih dana kada smo ipak bili veseliji i nasmejaniji. Znalo se da ce svaki sledeci dan biti bolji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA