Osnovca vršnjaci naterali da u školskom dvorištu konzumira opasnu supstancu: "Uzmi to ili ćemo te istući"

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

O spornom incidentu oglasila se i škola koju dečak pohađa

Roditelje učenika jedne zagrebačke škole pre dve nedelje šokirao je slučaj vršnjačkog nasilja, u kom su učenici starijih razreda osnovne škole naterali mlađeg učenika da konzumira tzv. "snus".

Reč je o bezdimnom duvanskom proizvodu koji se ne puši, a jedan paketić duvana za sisanje sadrži vrlo veliku dozu nikotina. U vrećicama se nalazi dehidrirani nikotin s različitim aditivima i aromama, a snus sadrži i duvan.

Sve se odvijalo 11. septembra 2023. u poslepodnevnim časovima. U školskom parku jedne zagrebačke osnovne škole družili su se njihovi učenici četvrtog i petog razreda. Pridružila su im se dva starija dečaka koje znaju iz viđenja iz druge osnovne škole. Prvo su im nudili cigarete, što su mlađi dečaci odbili, nakon čega su jednom mlađem dečaku ponudili nepoznati sadržaj. Prvo je odbio nakon čega su postali nasilni.

"Stavi ga u usta ili ćemo te istući" zapretili su mu i "pomogli" da stavi nepoznatu stvar gurajući je prstima u njegova usta, piše 24sata.hr.

Ubrzo nakon konzumacije dečaku se zavrtelo u glavi, pa je nazvao mamu. Ona je odmah došla po njega i odvela ga kod psihologa gde su ispričali što se dogodilo.

"Škola je u vezi navedenog događaja preduzela sve što je propisano Pravilnikom o načinu postupanja radnika školskih ustanova u preduzimanju mera zaštite prava učenika i prijave svakog kršenja tih prava nadležnim telima. Događaj je prijavljen policiji i Centru za socijalni rad kao i svim nadležnim institucijama propisanih navedenim Pravilnikom", saopštila je škola.

Dodaju da su obavili razgovore sa svim učesnicima događaja koji su im poznati, kao i sa dečakom koji je žrtva i njegovom majkom.

"Obaveštena je susedna škola iz koje dolaze stariji dečaci. U razredu iz kog je dečak žrtva održan je roditeljski sastanak kako bi se upozorilo roditelje na opasnost i potrebu razgovora s decom o odgovornom ponašanju prema sebi. Održano je Učiteljsko veće kako bi svi učitelji bili upoznati s događajem i dane su upute učiteljima da s istim upoznaju sve roditelje i učenike i podsete šta učenici treba da preduzmu u zaštitu svoje sigurnosti i svojih prava. U školi se sprovodi redovno Školski preventivni program koji uključuje i teme vršnjačkog nasilja i zlouporabu sredstava zavisnosti. Policija je preduzela radnje u otkrivanju učenika susedne škole i preduzeti su svi potrebni koraci u svojoj nadležnosti", navodi škola.


Izražavaju nadu da se slični događaji neće ponoviti, a da će ovaj poslužiti kao upozorenje za još veći oprez u zaštiti učenika.

Nezvanično,  policajci su utvrdili o kojim se učenicima radi. Budući da nemaju 14 godina ne mogu da odgovaraju krivično, ali je o svemu obavešten Centar za socijalni rad.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA