Požar u zagrebačkom klubu namerno izazvan, objavila policija! Vlasnik: Nije bilo pretnji ni svađe ni sa kim

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ukupna šteta od požara iznosi 100.000 evra * Klub je trebalo da bude otvoren 5. oktobra, posle renoviranja

Nakon tromesečne pauze, popularni klub Mint na zagrebačkoj Trešnjevci planirao je 5. oktobra da otvori svoja vrata, i to u novom ruhu i s dobro poznatim muzičkim notama "starog lava" Željka Samardžića. Međutim, iznenadna vatrena stihija koja je kompletno poharala prostoriju kluba i ujedno začađila (pre)ostali deo prizemnog prostora, kao i onog na spratu, šokirala je vlasnika kluba, piše Jutarnji list

Policija je kasno poslepodne objavila: uviđajem smo ustanovili da je požar namerno izazvan, a ukupna šteta iznosi 100.000 evra.

Naime, u utorak malo pre 3 sata ujutro iz klupskog prostora počeo je da suklja u vis dim dok je vatra već harala unutrašnjošću i uništavala celokupni inventar. Zagrebački vatrogasci dojavu o buktinji, odnosno "velikom otvorenom plamenu u pravcu Cibone koji se vidi s 3. sprata jedne zagrebačke zgrade" dobila je u 3.09 sati. Tom prilikom osoba koja je dojavila je zadihano objašnjavala da ne vidi tačnu adresu požara niti šta tačno gori.

Vatrogasci su za manje od pet minuta bili kod objekta koji je obavio dim do te mere da prvo nisu uopšte videli gori li i njegova unutrašnjost. Ukupno 14 vatrogasaca odmah se uhvatilo u koštac s požarom koji je potpuno uništio prostoriju veličine 15 x 20 metara, dok je ostali deo prizemlja i sprata začađen zbog dima jer su vrata na ostalim delovima bila zatvorena. Vatra je brzo lokalizovana, a dodatno su još do zore, do pet sati ujutro, vatrogasci "češljali" objekt u potrazi za eventualnim skrivenim žarom s obzirom na to da su zidovi "Minta" obloženi lakogorućim delovima - drvom, sunđerom i tkaninom.

Vlasnik kluba Kristijan Babić, malo je reći, šokiran je svime što se desilo. Dok je s nevericom posmatrao policijski uviđaj i nestrpljivo čekao njegove rezultate kako bi napokon saznao uzrok buktinje koja mu je pričinila enormnu štetu, ali i unela nemir u njegovo ugostiteljsko poslovanje, obratio se prisutnim novinarima na mestu paleži.

- Još uvek ne znamo kolika je šteta. Mene su obavestili moji saradnici u zoru i znamo da je planulo oko 3 sata. Policija radi uviđaj koji će potrajati ceo dan. Drugih informacija nemam. Nemam nikakvih sumnji, teško je reći išta i bilo bi neozbiljno bilo šta govoriti u ovom trenutku, jel‘ uzrok u instalacijama ili u nečemu drugom. Klub je trebalo da bude otvoren za desetak dana. Nažalost, ovo je situacija koja nam se dogodila u samim finalnim pripremama za otvaranje i ovo je jedan veliki udarac - rekao je Babić. Na pitanje o eventualnim pretnjama, je li ih primao, odgovara odlučno da nije.

- Pretnje nikakve nismo dobijali. Nismo ni sa kim u sukobu ili u svađi. Teško mi je da prejudiciram išta. Ne znam o čemu se radi, zaista. Unutra je sve jako oštećeno, dosta je izgorelo. Ući ćemo unutra i detaljno pregledati sve kad se završi uviđaj i onda odlučiti kako to da obnovimo. Klub je dosta velike površine i mislim da će šteta biti procenjena na velik iznos. Sve je bilo pokriveno nadzornim kamerama i tu ćemo dobiti verovatno odgovore na pitanja. Postoji nekoliko potencijalnih mesta na kojima se to moglo dogoditi. Ali još nije otkriveno - dodao je dalje Babić, najavivši ujedno da će "otkazati naredne događaje jer će biti potrebno neko vreme da sve obnove".

"Je l‘ to slučajnost, i to baš pred samo otvaranje kluba?", bili su uporni novinari s pitanjima, međutim Babić je ponavljao da je "nezahvalno išta govoriti dok policija ne završi svoj posao".

Ako se na videonadzoru koji snima unutrašnjost objekta kao i ceo spoljni prostor ne uspe videti odakle izvor buktinje, pred kriminalističarima je velik izazov i moraće da se čekaju rezultati veštačenja izuzetih delova s mesta uviđaja kako bi se uvidelo je li uzrok kvar na instalacijama, možda odbačeni opušak tokom radova ili namerni ljudski faktor s piromanskim potpisom u vidu upozorenja.

(Telegraf.rs)

Video: U požaru kod Raške stradao stariji bračni par

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA