Veliko jadransko ostrvo zahvatila epidemija, zaraženi su i gosti i meštani: Malo ko je izbegao simptome

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Direktor hotela ističe da su pacijenti zatražili lekarsku pomoć

Meštani i gosti koji letuju na Korčuli poslednjih dana su se obraćali lekarima, navodi "Slobodna Dalmacija".

Nakon što se "Slobodnoj Dalmaciji" obratio turista iz BiH, koji je s porodicom gost hotela "Adria" u Veloj Luci, koji tvrdi da se zajedno sa suprugom i detetom otrovao hranom u tom objektu te da je slična sudbina zadesila još neke goste istog hotela, daklatinski portal je kontaktirao Denija Surjana, direktora hotela.

"Nakon dojave odmah smo se javili ispostavi sanitarne inspekcije u Korčuli, kao i Epidemiološkoj službi. Uzeli su uzorak stolice nekoliko zaposlenih i gostiju te briseve s površina, utvrdili su da se kod naših klijenata ne radi o trovanju hranom, već o želučano-crevnoj virozi", rekao je Surjan.

"Kako su javili iz Hitne pomoći u Blatu, samo je jedna osoba imala jače simptome te je već sutradan bila mnogo bolje, pa je s porodicom krenula na put. Iako je slučajeva bilo i u drugim objektima, odlučili smo parovima iz BIH koji su se žalili na navodno trovanje hranom da refundiramo novac", kaže Surjan.

Direktor hotela ističe da su pacijenti zatražili lekarsku pomoć na Hitnoj u Blatu, a ne u Domu zdravlja "Ante Franulović" u Veloj Luci. Iako turista iz BiH navodi da se hranom otrovalo više osoba, medicinarima u Blatu javila se samo jedna osoba te još dve koje su boravile u drugim objektima, kako tvrdi Luka Lulić, direktor Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

"Iz hotela 'Adria' samo jedna osoba zatražila je medicinsku pomoć u našoj ustanovi radi tegoba vezanih uz moguće trovanje hranom. Iz drugog hotela pomoć su zatražile još dve osobe. Naš ordinirajući medicinski tim o svemu je izvestio dežurnog epidemiologa", naglašava Lulić.

Kako "Slobodna Dalmacija" saznaje u razgovoru sa meštanima Vele Luke, poslednjih nekoliko dana se veliki broj stanovnika i turista zarazilo želudačno-crevnom virozom, a isti je slučaj i u Korčuli. Takva situacija, kažu medicinari, ne predstavlja ništa neobično tokom jula i avgusta, ponekad je intenzitet simptoma i zaraze manji, a ponekad veći, kao što je slučaj ove godine kad je viroza često popraćena i visokom temperaturom.

Iako su samo tri osobe s jačim simptomima završile na Hitnoj, mnogi Velolučani i turisti su se poslednjih dana žalili na slične tegobe i to iz različitih hotela i drugih smještajnih jedinica. Direktor županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić siguran je da se ne radi o trovanju hranom, već o običnoj letnjoj virozi.

"Na teren je izašla sanitarna inspekcija i epidemiolozi, uzeli smo uzorke i zaključili da se radi o letnjoj virozi. Tri su osobe zatražile lekarsku pomoć, ostali zbog blagih simptoma nisu ni posetili doktora, a radi se o osobama koje su vezane za različite smještajne jedinice, ne samo za jedan hotel."

"Virusi se mogu širiti hranom, ali primarno se šire s čoveka na čoveka pogotovo leti kad je puno više kontakata, recimo među decom na plaži. Ovakve se viroze javljaju svakog leta, ovog je nešto malo jačeg intenziteta budući da zapravo nismo ni imali letnju virozu u vreme pandemije koronavirusa jer su se svi pridržavali higijenskih mera", dodaje dr. Lakić.

Njegove reči potvrdili su i farmaceuti u apotekama širom ostrva otoka gde je poslednjih desetak dana povećana prodaja rehidracijskih lekova i probiotika kao i lekova za snižavanje temperature.

(Telegraf.rs)

Video: Slovenija zahvaljuje na pomoći: Srpskih helikopteri ispraćeni iz Slovenije, dočekani na Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tesla

    19. avgust 2023 | 07:47

    Niste se otrovali u restoranu već od vode prepune fekalija!

  • Gordana Đurovic

    19. avgust 2023 | 23:19

    Nije mi ni palo na pamet da su se u hotelu zarazili!!!. Pozdrav za Korculu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA