Zločin monstruma iz Gradačca otvorio Pandorinu kutiju: Telefoni u ovim kancelarijama neprekidno zvone

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 5

Da li je to posledica toga što, nakon Gradačca, institucije više ne žele da rizikuju, ili su i same žrtve uvidele da moraju da traže zaštitu od nasilja, za sada ne možemo da procenimo, kaže Gordana Vidović, koja je osnovala prvu Sigurnu kuću u Srpskoj

Nakon zločina u Gradačcu, kada je muž nasilnik ubio suprugu, a potom još dvoje ljudi, drastično je povećan broj prijava porodičnog nasilja, kao i broj žena žrtava za koje se traži smeštaj u Sigurne kuće.

Kako svedoče aktivistkinje u nevladinim organizacijama, u osam Sigurnih kuća širom BiH sve je više žena i dece žrtava nasilja u porodici. U Republici Srpskoj za oko 50 odsto je povećan i broj poziva na SOS telefon 1264.

Kako navodi Gordana Vidović, izvršna direktorka Udruženja građana “Budućnost” Modriča i osnivačica prve Sigurne kuće u Srpskoj, od momenta kad se desilo ubistvo u Gradačcu, SOS telefon u ovom udruženju neprestano zvoni. Samo u protekla tri dana u Sigurnu kuću u Modriči je smešteno osam žrtava porodičnog nasilja, prenosi Srpskainfo.

"Da li je to posledica toga što, nakon Gradačca, institucije više ne žele da rizikuju, ili su i same žrtve uvidele da moraju da traže zaštitu od nasilja, za sada ne možemo da procenimo", kaže Vidovićeva.

Dodaje da je i dalje mnogo žena koje trpe nasilje i ne usuđuju se da ga prijave, jer nemaju poverenja u institucije.

"Moramo mnogo više verovati ženama žrtvama nasilja, pružiti im mnogo više podrške, te mnogo češće praviti ozbiljne procene rizika kako se Gradačac ne bi ponovio", rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da bi institucije morale da povedu više računa o tome da, čim žena prijavi porodično nasilje, prvenstveno zaštite nju i njenu decu.

"Svi mehanizmi zaštite moraju biti uključeni, lanac zaštite mora biti siguran i funkcionalan, jer ako popusti makar i jedna karika, može nam se ponovo desiti da nasilnik ubije ženu", rekla je Vidovićeva.

Ona je zaključila da je tužno što se savest društva probudi tek kad se desi zločin i što tek tada mnogima postane jasno da je nasilje u porodici ozbiljan društveni problem.

Podsetimo, Nermin Sulejmanović je 11. avgusta u Gradačcu ubio svoju nevenčanu suprugu Nizamu Hećimović, koja ga je prethodno prijavila za nasilje. Sulejmanović je ranio Nizaminog rođaka kod kojeg se krila, nakon čega je nju i njihovu bebu oteto i odveo u vikendicu nadomak grada. Tamo je Nizamu krvnički pretukao i upucao u glavu, prenoseći sve uživo na Instagramu. Dete je ostavio da sedi u lokvi majčine krvi.

Monstrum se potom vratio za grad gde je ubio Denisa Ondera i njegovog oca Đengiza, koje je poznavao od ranije i sa kojima je bio u sporu. U krvavom piru teško je ranio i Denisovu majku, a ranjen je i jedan policajac.

Sulejmanović je onda potražio utočište na jednoj farmi, gde je sebi i presudio kada ga je opkolila policija.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • x

    16. avgust 2023 | 08:58

    Sad su mnoge vidjele ako imaju sličan slučaj u porodici šta ih može snaći. Mislim da će se mnoge probuditi.🤷‍♀️

  • Boske100

    16. avgust 2023 | 08:19

    Prokleti ratovi su nam nanjeli mentalni poremećaj, zato ima ovoliko zla na prostorima bivše Jugoslavije. To se odnosi na sve generacije koje su prošle kroz pakao ili ovako ili onako. Roditelj koji je bio na ratištu, dijete koje je sve to gledalo iako je bilo malo, pa čak i oni koji su rođeni poslije rata osjećaju taj poremećaj jer su im mentalno "oštećeni" 🤷‍♂️. Koliko miliona ljudi nije imalo normalan život od 1990-2002?! Ako nisi bio i konfliktu direktno, non-stop ti neko zvoca sa oružjem i ratom. Tjelo nam je u grču, strahu i pripravnosti, samo negativa i belaj oko nas. Puškaranje je završeno, a još uvijek smo svjedoci posljedica.

  • Goran

    16. avgust 2023 | 09:12

    Sve sudije treba smijeniti sa funkcija.Jednostavno su prodani idioti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA