Žene širom Bosne izašle na ulice zbog ubijene Nizame: U Gradačcu osvanule umrlice sa jednom porukom

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 5

"Ubijena je jer je prijavila nasilje. Ubijena je jer se bojala!" U Bosni i Hercegovini ubijaju žene!"

Nakon stravičnog zločina monstruma iz Gradačca, žene u Bosni i Hercegovini izašle su juče na ulice ističući razne trensparentne kao znak bunta. Takođe, u Gradačcu, mestu u kom se zločin dogodio, održan je protest sa početkom u 12 sati.

U Gradačcu je zbog Sulejmanovićevih zločina proglašena trodnevna žalost, a ljudi su na mirnom skupu tražili odgovornost za sve one koji su dopustili da on bude na slobodi i tako počini višestruko ubistvo.

Nosili su umrlice na kojima su bile ispisane poruke "Žena, majka, supruga" upozoravajući na činjenicu kako je ovoga puta počinjen femicid odnosno posebna vrsta zločina povezana s porodičnim nasiljem.

Monstrum Nermin Sulejmanović uživo je prikazao na Instagram profilu kako ubija svoju suprugu, zatim se posle nekoliko trenutaka opet uključio u lajv prenos kako bi hladnokrvno obavestio javnost o svom zločinu i upozorio da se na tome neće zaustaviti. Nakon nekoliko minuta objavljeno je da se ubio.

Nekoliko minuta nakon prvog lajv prenosa u kojem se jasno vidi kako ispaljuje metak supruzi u glavu i sve to sam snima svojim telefonom, oglasio se Centar ženskih prava, nevladina, neprofitna organizacija u Bosni i Hercegovini sa sedišten u Zenici.

- Molimo sve nase sugrađanke/sugrađane, podrzavateljice da nam se pridruze u 15 sati ispred Robne kuce "Bosanka" kako bismo izrazile duboko neslaganje sa kaznenom politikom u nasoj drzavi, a sve povodom ubistva zene koje se desilo pre par sati. - objavili su poziv na Fejsbuk stranici udruženja.

Žene su se okupile na ulicama Zenice i istakle transparente sa porukama podrške svim ženama.

"Reagujmo pre nego što nasilnici postanu ubice žena, vaših majki, sestara, kćerki, prijateljica";

"Setimo se ubijenih žena, odajmo im počast prijavljivanjem nasilja pre nego što se desi ubistvo" , bile su poruke žena na ulicama grada koje su se odmah uključile u direktan prenos putem Fejsbuk profila,

Odmah se oglasilo i udruženje "Ženska mreža BiH" iz Sarajeva.

- Prijavila je nasilje - pa ju je ubio. Ovdje se žene ubijaju jer pružaju otpor. Ovde se žene ubijaju jer traže zaštitu. Spontano izlazimo na ulice danas u 15. Uz prometnice, noseći smrtovnice i pištaljke.(Nemojte blokirati ulice!) Tražimo od institucija ove države da zaštiti sve žene koje prijavljuju nasilje i da po službenoj dužnosti ispituju sve moguće indicije da se nasilje negde dešava.

Žene su se okupile i u Sarajevu i traže odgovore na sledeća pitanja:

Kako je došlo do curenja informacija i kako je počinitelj saznao za prijavu? Zašto nije bilo odgovarajuće reakcije na prijavu posebno s obzirom na kriminalnu prošlost počinitelja? Ko su odgovorni za propuste u zaštiti žrtve?

"Ubijena je jer je prijavila nasilje. Ubijena je jer se bojala!" U Bosni i Hercegovini ubijaju žene!"

Juče su se žene okupile u Jablanici.

-Nasa borba protiv nasilja nad zenama traje cijelu godinu. Danas smo u Jablanici, kao podrska jednoj hrabroj zeni, a za sve ostale koje dozivljavaju bilo koji oblik nasilja porucujemo: NISTE SAME!, glasi poruka.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    12. avgust 2023 | 12:32

    Otkaz svim policajcima i sudijama koji su ga pustili vrv preko veze. I novi zakon. Kad kad se prijavi nasilje,odmah se uhapsi mesec dana pritvor dok se ne utvrdi da li je bilo nasilja ako jeste do 10 do 20 godina,zavisi koja vrsta nasilja,a ako je bilo lazno prijavljivanje onda 2 godine za lazno prijavljivanje i cao. Nema vise kakva zabrana prilaska ko ce psihopati da zabrani papir? Al pre par godina covek ubio zenu a imala zabranu prilaska.ako je zabrana prilaska onda brate moj 3 4 policajca neka idu sa njoj 24/7 mesec dana da bi to bilo validno. Odma treba da se zatvori a ne nemamo dokaze zatvori ga pa skupi dokaze,a ne on da seta i ubija ljude dok ti skupljas dokaze. Pa da vidim onda dal bi se usudili tako lako da maltretiraju

  • xx

    12. avgust 2023 | 11:05

    Bravo žene podržka za Vas.💪

  • Krajnje vreme

    12. avgust 2023 | 18:08

    Zena koja prijavi nasilje odmah da ima dozvolu za nosenje oruzja sa metkom u cevi i pravo na upotrebu protiv nasilnika, kad vec policija nece da ih cuva i sud drzi maltretatora u cetri zida. Uvesti u zakon i automatsku veliku novcanu odstetu detetu koje na ovaj nacin izgubi majku jer drzava nije radila posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA