Kornjače napadaju kupače u Jadranskom moru: "Ako je primetite, jednu stvar nemojte da radite"

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Kornjača nije ugrizla ženu jer je htela da ne napadne, objašnjava veterinarka Simona Matas, već se jednostavno branila svojim kljunom jer nema kako drugačije

Poslednja dva dana na području Trogira i Čiova kornjače napadaju kupače. Jedna žena završila je s ugrizom, a u blizini drugog napada bilo je dete, piše Danas.hr.

Splićanku je na Čiovu, na metar i po dubine, kornjača ugrizla za leđa i ostavila modricu od desetak centimetara.

"Za jedinku koja se može videti u Dalmaciji na tim obalnim područjima smatramo da ima nekakav zdravstveni problem, koji je, ne možemo da kažemo, ali samim tim njenim ponašanjem nam daje do znanja da nešto s tom jedinkom nije u redu", objasnila je Simona Matas, veterinarka Aquariuma.

Drugi napad kornjače dogodio se u Slatinama. Kornjača se u plićaku ponašala čudno i agresivno, a na sve to biolog Tamara Sović kazala je da do ugriza uvek može da dođe.

Ako su u plićaku, nešto nije u redu

"Ali, da kornjača zapravo svom snagom ugrize čoveka, taj ugriz bi bio puno gori jer bi ona doslovno otkinula kožu sa leđa", objasnila je biolog.

Kornjače ne razlikuju hranu i, na primer, ljudske prste, kazala je Simona. Ona nije ugrizla ženu jer je htela da je napadne, dodaje veterinarka, već se jednostavno branila svojim kljunom jer nema kako drugačije.

Kornjače, inače, žive na kilometar i po do dva od obale, a hrane se hranom s morskog dna. Ako se zadržavaju u plićaku verovatno nešto s njima nije u redu i potrebna im je pomoć.

Svetski dan kornjača 23. maj Foto: Shutterstock

"Prvenstveno zato što kornjača koja je dobrog zdravstvenog stanja ne prilazi blizu obale, barem se ne zadržava neko duže vreme u plićaku. Pretpostavljam da je ta kornjača bila i maltretirana", objasnila je biolog Tamara pa dodala da kornjače zaista retko napadaju ljude.

Od kornjača se treba udaljiti i ne približavati im se, a Katarina iz Slovačke kaže da ih se ne boji i da bi htela da ih sretne. Smatra ih miroljubivim životinjama, a kada bi ih srela ostala bi mirna, ne bi se pomerala i samo bi ih posmatrala. Isto to napravila bi i Leticija iz Francuske.

S druge strane, Vladimir iz Nemačke kaže da bi se sklonio od kornjače kada bi je sreo.

"Ipak je ona divlja životinja i ne bi trebalo da je uznemiravamo",  objašnjava, pa dodaje da je ne se boji. "Zašto bih se bojao kornjače, ajkule da", zaključuje.

Zaštićene su zakonom

"Shvatamo da je ljudima zanimljivo da vide kornjaču i da žele i da je slikaju i slično. Međutim, to se ne radi ukoliko vidite kornjaču da je negde u plićaku, u blizini obale", objasnila je veterinarka pa dodala da se od njih tada treba skloniti i pozvati pomoć.

Morski biolog i viši kustos Hrvatskog prirodnjačkog muzeja, Draško Holcer, za RTL je objasnio da je prošle godine zabeležen prvi slučaj napada kornjače i da one zapravo nisu agresivne životinje. Smatra da je kornjača bila u strahu i da je zbog toga ugrizla ženu. Međutim, da odrasla glavata kornjača ugrize čoveka verovatno bi mu otkinula prst ili komad kože.

A kako treba da se ponašamo kada je sretnemo?

"Jednako kao i kad vidite bilo koju drugu životinju u moru. Baš smo dobili jedan snimak gde su ljudi pronašli glavatu kornjaču pa su je onda vukli za peraje, to je ono što apsolutno ne smemo da radimo. Kornjače su strogo zaštićene zakonom, zabranjeno je njihovo maltretiranje, lovljenje i slično", objasnio je Draško Holcer.

(Telegraf.rs)

Video: I kornjača bi malo da gricne njeno debelo meso

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    3. avgust 2023 | 10:14

    Podivljale kornjace napadaju u Jadranu, ribe u Grckoj, ajkule u Egiptu, jedino nam znaci ostaju Vrnjacka banja i Zlatibor, gde te napdaju samo besni vozaci zbog parkinga, a cene udaraju po usima, ne pitaju.

  • Malj

    3. avgust 2023 | 10:30

    Da mene ujede malj bi radio smrsko bi je, palacinku od nje napravio. A onda bi napravio supu od kornjace, specijalitet pravi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA