Otac 18 godina nije želeo da prizna svoju ćerku, sud odlučio: "Sada ćete morati!"

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Dete je odraslo znajući da ima oca koji ne pita za nju

Mučan slučaj dogodio se na severu Hrvatske kada biološki otac 18 godina nije želeo da prizna svoju ćerku iz vanbračne veze, pa je žena morala da dokazuje očinstvo na sudu.

Prijavu protiv muškarca podnele su majka i ćerka, koja sada ima 18 godina. Majka kaže da su bili mesec dana u vezi i da se rodilo dete, ali "nikada nije hteo da ga prizna za svoje". Tada je bio u braku sa zakonskom suprugom i sa njom ima dete, a danas živi u inostranstvu sa drugom ženom i detetom.

"U Hrvatsku dolazi jednom godišnje, ali ne pita za nas, ne kontaktira nas“, rekla je majka koja je sa ćerkom podnela tužbu sudu.

Kaže da mu je tada rekla da je trudna, a on joj je odbrusio da se "oženio jednom nakon što mu je prva žena zatrudnela i ne želi to više da radi, a ako ona odluči da se porodi, ne zna da li će se ikada pojaviti u njihovom životu”. Posle toga se više nisu viđali.

Majka kaže da on nikada nije želeo da dobije potvrde koje mu je poslala za utvrđivanje očinstva i da zbog toga nije ništa preduzela. Dete je odraslo znajući da ima oca koji ne pita za nju, piše portal Danica.hr.

Sud je morao da izvrši i DNK veštačenje, bez oca, koji je to odbio. Zbog toga su uzorci uzeti od majke i ćerke te muškarčeve supruge i ćerke iz prvog braka, koje su na to pristale.

"Iz analize genomske DNK i mišljenja Laboratorije za analize proizilazi da je utvrđeno da genetske karakteristike devojčice odgovaraju genetskim karakteristikama njene polusestre i da je okrivljeni biološki otac obe devojčice sa verovatnoćom od 95,21222 odsto“, naveo je sud u presudi.

Otac se branio da je bio u lošoj materijalnoj situaciji jer je sav novac uložio u restoran koji je danas u "hladnom pogonu".

"Samo struja me košta otprilike 4.400 kuna mesečno plus ostali troškovi. Živim sa drugom ženom, imamo sina od godinu dana, dete ima potrebe, supruga mi je na porodiljskom i prima oko 3.000 kuna. Od toga plaćamo stan“, požalio se čovek.

Sud je zaključio da je on otac devojčice i ta činjenica mora biti zvanično upisana u matičnu knjigu rođenih. Otac može da uloži žalbu na presudu, smatrajući da je nepravosnažna.

Inače, kako je objasnio sudija, "dete može da podnese tužbu za utvrđivanje materinstva ili očinstva do navršene 25. godine života, a ako je maloletno, tužbu u njegovo ime podnosi njegov zakonski zastupnik”.

(Telegraf.rs)

Video: Da li smo nasledili sećanja od naših predaka?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZDJB

    25. jul 2023 | 23:32

    Kao Miroslav Ilic sto nece da prizna svog prelepog sina Devina. Velika podrska i pozdrav za ovu lepu,upornu gospodju majku Devinovu. A Miroslav Ilic da plati sve unazad kao u Hrvatskoj ovaj gospodin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA