Završena komemoracija u Potočarima: Sahranjeni posmrtni ostaci 30 žrtava

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 56

Evropski parlament je 2009. godine doneo Rezoluciju o Srebrenici, kojom je pozvao države članice EU i zemlje Zapadnog Balkana da obeležavaju 11. jul kao dan sećanja na zločin u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima završeno je obeležavanje 28. godišnjice od zločina počinjenog nad Bošnjacima, tokom građanskog rata u BiH, 11. jula 1995. godine.

Danas, kao i svih prethodnih godina, sahranjeni su posmrtni ostaci 30 ubijenih u okviru celodnevnog komemorativnog skupa, kome su prisustvovali građani, predstavnici EU i političkog Sarajeva.

Ovaj komemorativni skup obezbeđivala je Policija Republike Srpske, uz podršku ostalih bezbednosnih struktura u BiH s ciljem da se izbegnu incidenti poput onog koji se dogodio na današnji dan 2015, kada je napadnut Aleksandar Vučić, koji je tada u svojstvu premijera otišao da oda poštu srebreničkim žrtvama. Nakon što je položio cveće na spomen obeležje u Memorijalnom centru Potočari, na putu ka svečanoj loži, predviđenoj za delegacije, Vučiću su najpre zviždali, a onda su ga gađali raznim predmetima, grumenima zemlje i kamenjem od kojih ga je jedan pogodio u lice i slomio mu naočare. Vlasti u BiH do danas nisu rasvetlile ovaj incident, niti su počinioci privedeni pravdi.

Inače, zbog današnje godišnjice srebreničkih događaja i 31. godišnjice od velikog srpskog stradanja oko Srebrenice, načelnik Opštine Mladen Grujičić doneo je odluku o dva neradna dana u ovoj lokalnoj samoupravi.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je odao poštu srebreničkim žrtvama, rekavši da se žrtve i nemerljivi bol njihovog gubitka nikada neće zaboraviti.

“Danas se prisećamo tragedije genocida u Srebrenici. Srcem smo uz porodice i njihove voljene koji su pretrpeli ovaj nemerljiv gubitak. Nikada ih nećemo zaboraviti,” napisao je Mišel na Tviteru.

Dodao je da “borba protiv mržnje, poricanja zločina, retorike podela – najbolji je način za izgradnju bolje budućnosti za Bosnu I Hercegovinu i Zapadni Balkan”.

Oglasio se i hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je porukom da je važno da se "ovakvi zločini više ne ponove".

"Na današnji dan prisećamo se više od osam hilljada žrtava genocida u Srebrenici. Ova tužna godišnjica posebno je teška i bolna za porodice ubijenih, kojima želim još jednom da izrazim svoje najiskrenije saučešće", naveo je Milanović na Fejsbuku i, između ostalog, poručio da je "sećanje na žrtve važno radi budućih generacija".

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je na Tviteru poručio da se srebreničkih događaja priseća sa "osećajem dubokog pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama".

"Nikada ne smemo zaboraviti njihovu patnju ni dopustiti da se takvo zlo ponovi", napisao je Plenković. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je saopštila da je u sarajevskoj Većnici organizovano desetosatno čitanje imena svih žrtava.

"Zastave na Humu, Bijeloj tabiji i Većnici su spuštene na pola koplja, a na Većnici je istaknut 'Cvet Srebrenice'", navela je Karićeva.

(Telegraf.rs)

Video: Danas se obeležava godišnjica genocida u Srebrenici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    11. jul 2023 | 09:05

    Zašto bi to mi trebali da obelezavamo? Ko obelezava stradanja Srba? Niko!!! A naših zrtava ima daleko više.

  • Ivan

    11. jul 2023 | 11:45

    Ovaj skup u Srebrenici nije trebao objaviti ni jedan portal u Srbiji i RSu. Nikad niko od njihovi medija nisu spomenuli ubistva Srpske djece silovanja i ubijanja Srpskog naroda. Ovi svjetski huškaši koji su izazvali sukobe u exYu ne spominju žrtve nad Srpskim narodom dok ove množe sa deset. Slušao sam ovog samozvanog visokog koji okrivljuje samo Srbe priča o Srebrenici dok Kravicu nije ni spomenuo.

  • vukodlak

    11. jul 2023 | 10:46

    Veće bruke i sramote ,od EU i zemalja kvinte nije bilo niti će biti od ovako sramnog i licemernog čina. Pa i vrapci znaju šta je se desilo ,i kako ??Ali mržnja prema Srbima je neograničena, i to su pokazali u svakom Segmentu. Kravicu niko ne pominje,najveće stradanje Srba, usled je nastala borba za Srebrenicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA