Socijalni radnici o tragediji u Lukavcu: "Porodica je izgubila svoju funkciju"

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Naglašavaju da je činjenica da smo tranzicijsko i društvo koje je imalo iskustvo rata te da su traume koje je ostavio rat i ratno stradanje uveliko uticale na društvo u celini.

Reakcije nakon stravičnog slučaja u Lukavcu stižu sa svih strana, a oglasili su se i iz Društva socijalnih radnika Tuzlanskog kantona. Navode da je porodica izgubila svoju funkciju adekvatne brige, a koje za posledicu ima i sva neželjena ponašanja maloletnika, piše Klix.ba.

Iz Društva socijalnih radnika TK kažu da jučerašnji događaj iz Lukavca, svima mora biti opomena da kao društvo moramo daleko više raditi sa porodicama i decom te im pružiti adekvatnu pomoć i podršku.

"Ponučeni nemilim događajima koji se dešavaju u našem okruženju i susednim državama, a koji nisu obišli ni naše društvo u delu nasilničkog ponašanja maloletnika u školama, ovom prilikom želimo skrenuti pažnju na značaj profesije socijalnog rada u BiH, posebno u Tuzlanskom kantonu, kao i na značaj i potrebu za zapošljavanjem socijalnih radnika u različitim institucijama, a posebno u školama", kažu iz ovog društva.

Naglašavaju da je činjenica da smo tranzicijsko i društvo koje je imalo iskustvo rata te da su traume koje je ostavio rat i ratno stradanje uveliko uticale na društvo u celini.

- Takođe, modernizacija, dostupnost interneta i izazovi savremenog društva sve više utiču na društvo u celini, tako da je i porodica izgubila svoju funkciju adekvatne brige, a koja za posledicu ima i sva neželjena ponašanja maloletnika koja se dešavaju u savremenom društvu - dodaju socijalni radnici.

Zbog kompleksnosti problema sa kojima se susreće savremena porodica i društvo naglašavaju da bi profesija socijalnog rada zbog njenog značaja u rešavanju teške problematike trebala biti u znatno boljem položaju nego što danas jeste u Bosni i Hercegovini.

Zaključuju da i ovaj poslednji nemili događaj potvrđuje stav njihovog udružnja o potrebi za zapošljavanjem socijalnih radnika u različitim institucijama, a posebno u školama.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    15. jun 2023 | 08:54

    Pod hitno menjati zakon,treba da svi odgovaraju za svoja nedela,bez obzira na starost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA