Održava se 22. Parada ponosa u Zagrebu pod sloganom "Zajedno za trans prava"

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Parada je krenula oko 16 sati prema parku Ribnjak sa punog zagrebačkog Ruzveltovog trga praćena zvucima bubnjeva i prošla kroz centralne gradske ulice

Pod sloganom "Zajedno za trans prava" danas se u Zagrebu održava 22. Parada ponosa LGBTQ osoba. 

Parada je krenula oko 16 sati prema parku Ribnjak sa punog zagrebačkog Ruzveltovog trga praćena zvucima bubnjeva i prošla kroz centralne gradske ulice, piše Tanjug.

Brojni učesnici parade nosili su šarenu odeću, kao i simbolične zastave u bojama duge, napise i rekvizite, prenela je Hina.

Organizatori su upozorili da se u poslednje vreme pojačala transfobija, govor mržnje, kao i diskriminacija i nasilje usmereno prema trans osobama.

- Na meti smo raznih političkih aktera koji svoje karijere grade nauštrb trans ljudi i naših prava i života. Politika, raznorazne stranke, institucije i crkve, javni i medijski prostor ispunjeni su transfobnim porukama kojima pokušavaju da degradiraju naše identitete i dokinu nam temeljna ljudska prava - istaknuto je u proglasu uoči povorke.

Na Ribnjaku se održava protesni skup, a zatim sledi zabavni i aktivistički program koji će trajati do 21.30 sati, a after-party "HeatRave" održaće se u Boogaloo-u u 22 sata.

Paradi su se pridružili i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, predsednik SDP-a Peđa Grbin, poslanice u Saboru Rada Borići i Katarina Peović i poslanik socijaldemokrata Davor Bernardić.

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA