MUP Srpske izdao važno saopštenje za vlasnike oružja: Ove kazne prete za kršenje propisa

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Vlasnici oružja su dužni da svoje oružje čuvaju na bezbednom mestu

Dva masovna ubistva koja su se u manje od 48 sati dogodila u Srbiji duboko su potresla čitav region. Osim mera koje se uvode u Srbiji, i susedne zemlje razmatraju uvođenje mera kako bi sprečili da se i njima ovakva tragedija dogodi.

U Srpskoj će biti uvedene rigorozne mere u obrazovnim ustanovama, a sada je i MUP Republike Srpske izdao važno saopštenje, u kojem podseća vlasnike registrovanog oružja da su dužni da svoje oružje čuvaju u skladu sa Zakonom o oružju i municiji tako da je ono nedostupno neovlašćenim licima, a posebno deci.

"Oružje i municija koje drži i nosi fizičko ili pravno lice i preduzetnik čuvaju se u stambenom ili poslovnom prostoru koje se nalazi u mestu prebivališta, odnosno sedištu imaoca oružja, zaključano i odvojeno jedno od drugog (oružje odvojeno od municije) u kasama, metalnim ormarima, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti uobičajenim alatom, te nisu dostupni neovlašćenim licima, a posebno deci", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, za prekršaj fizičkog lica koje sa oružjem i municijom ne postupa sa naročitom pažnjom i ne čuva oružje na bezbednom mestu, zakonom je propisana sankcija u vidu novčane kazne od 300 KM do 500 KM i zaštitne mere oduzimanja oružja, a ukoliko taj prekršaj izvrši pravno lice novčana kazna iznosi od 10.000 do 15.000 KM, i zaštitna mera oduzimaja oružja.

Podsetimo, osmoro đaka i radnik obezbeđenja ubijeni su u sredu u pucnjavi u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, dok je još sedam osoba teško ranjeno. Samo dan kasnije Uroš B. je ubio osam osoba i ranio 14 u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

(Telegraf.rs)

Video: 6 mera koje je predložio Vučić posle masakra u školi i selu kod Mladenovca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA