Masakri u Srbiji ponovo pokrenuli staru priču u Hrvatskoj: Vratite ga, nećete biti kažnjeni

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

I posle tri decenije od završetka rata građani Hrvatske čuvaju vatreno oružje u svojim domovima.

Dva krvava masakra koja se se dogodila u Srbiji bila su povod da se u Hrvatskoj ponovo pokrene priča o predaji nelegalnog oružje koje se nalazi u vlasništvu građana.

I posle tri decenije od završetka rata građani Hrvatske čuvaju vatreno oružje u svojim domovima, pokazuju podaci MUP-a, prema kojima i dalje građani dobrovoljno predaju policiji pištolje, puške, municiju, ručne bombe... Neovlašteno posedovanje oružja kažnjava se zatvorskom kaznom od šest meseci do pet godina, ali ako ga dobrovoljno predaju, nema nikakve kazne ni sankcija, piše 24sata.hr.

"Pre svega izražavamo saučešće porodicama stradalih u Beogradu. Kod nas se ovakvi nemili događaji nisu dogodili delimično zahvaljujući dobrim preventivnim akcijama MUP-a kojima se bez sankcija prikuplja oružje od građana. Živimo u 21. stoleću, kad se nikakvi problemi ne bi trebali rešavati vatrenim oružjem. Smatram da oružje treba da poseduju samo stručne osobe poput policijskih službenika, pravosudnih policajaca i slično. Ne govorim o oružju za lov, ali i ono se treba čuvati prema propisima i treba napraviti sve da niko osim onoga ko ima dozvolu ne može doći do toga", rekao je za taj portal predsednik Sindikata policije Dubravko Jagić.

I dalje pune kuće oružja

Kako bi se sprečile potencijalne tragedije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske još je 2007. potpisalo Sporazum o saradnji s Ujedinjenim nacijama za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj kojim je započela akcija "Manje oružja, manje tragedija". Njom se i danas želi dase javnost senzbilizuje i podstaknu građani na dobrovoljnu predaju oružja, kao i da se utiče na podizanje nivoa svesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Pod sloganom "Rešite se oružja bez sankcija i učinite svoj dom sigurnijim" policija već 16 godina ohrabruje građane da se reše opasnosti koje drže u svojim domovima. Samo u prvih osam meseci akcije građani su predali 697 komada automatskog i 14.741 komad rasprskavajućeg oružja koje spada u kategoriju zabranjenog. Iz kategorije dozvoljenog predali su 1.001 komad oružja. Tad je prikupljeno i 644.442 komada municije, te 720,62 kilograma raznih eksploziva.

Evropski projekat

"Kampanju je od 2010. finansirala EU kroz regionalni projekt 'SEESAC podrška aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Evrope', a kako bi se građane dodatno podstaklo na dobrovoljnu predaju ilegalnog oružja, uticalo na podizanje svesti javnosti o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima, kao i na osvešćivanje da manje oružja zaista znači i manje tragedija. Kampanja je krajem 2020. godine modernizovana, te je dobila novo ruho pod novim sloganom 'Učinite svoje okruženje sigurnim'", navodi se na stranicama MUP-a.

(Telegraf.rs)

Video: Neverovatan ulov na Šumaričkom jezeru: Upecao vatreno oružje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA